ERP 2024

Google i Hugging Face – „superkompjuter” iza AI 

Novo partnerstvo Google Cloud-a sa repozitorijumom AI modela Hugging Face omogućava programerima da grade, obučavaju i primenjuju AI modele bez potrebe da plaćaju pretplatu na Google Cloud. Sada će spoljni programeri koji koriste Hugging Face platformu imati „isplativ“ pristup Google-ovim jedinicama za obradu tenzora (TPU) i GPU superkompjuterima, koji će uključivati hiljade Nvidijinih traženih i izvozno ograničenih H100. 

PCPress.rs Image

Hugging Face je jedno od popularnijih skladišta AI modela, koje čuva modele osnova otvorenog koda kao što su Meta’s Llama 2 i Stability AI’s Stable Diffusion. Takođe ima mnogo baza podataka za obuku modela. 

Postoji preko 350.000 modela hostovanih na platformi sa kojima programeri mogu da rade ili da otpremaju sopstvene modele na Hugging Face, slično kao što koderi postavljaju svoj kod na GitHub. Procenjen na 4,5 milijardi dolara, Hugging Face je video da su Google, Amazon, Nvidia i drugi pomogli u prikupljanju 235 miliona dolara tokom prošle godine. 

Google je rekao da korisnici Hugging Face-a mogu da počnu da koriste platformu za pravljenje AI aplikacija Vertex AI i Kubernetes motor koji pomaže u obuci i finom podešavanju modela „u prvoj polovini 2024.“. 

Pročitajte i:  Google traži od suda da odbaci tužbu za monopolizaciju digitalnog oglašavanja

Google je u saopštenju naveo da njegovo partnerstvo sa Hugging Face „dalje podršku Google Cloud-u za razvoj AI ekosistema otvorenog koda“. Neki od Google-ovih modela su na Hugging Face-u, ali veliki jezički modeli kao što je Gemini, koji sada pokreće chat bot Bard, i model slika u tekst Imagen nisu u spremištu i smatraju se modelima zatvorenog koda. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: