Top50 Glas publike

Google Maps dobija pet glavnih nadogradnji

Tokom Google IO 2021 najavljeno je pet novih funkcija koje će doneti velike nadogradnje na Google Maps.

PCPress.rs Image

Pet novih funkcija uključuju detaljne mape ulica i izbegavanje žarišta saobraćajnih nezgoda

Jedna od njih će verovatno biti popularna onima koji se polako vraćaju u normalu nakon dugih perioda zaključavanja. Najavljene novine pokrivaju širok spektar novih funkcija – da saznate gde bi trebalo da vozite ako ste nervozan vozač, koja mesta da izbegnete (ili posetite) ako ne želite da budete u blizini zauzetih žarišnih tačaka i omogućava vam da pogledajte više informacija dok uživo gledate kroz kameru telefona.

Najnoviji Google Maps update, koji stiže globalno na Android i iOS u narednim mesecima, odnosi se na odabir ruta koje imaju najmanju šansu za „trenutke naglog kočenja“. Ovi trenuci – koji mogu biti uzrokovani iznenadnim gužvama u prometu, zbunjujućim raskrsnicama ili zatvorenim putevima – mogu rezultirati većim brojem nezgoda, a Google tvrdi da će njegova nova tehnologija pomoći u smanjenju broja nesreća na putevima, nakon rada sa Virginia Tech Transportation Institute – i veruje da može smanjiti do 100 miliona potencijalnih nezgoda. Google kaže da se uzima najbrže rute i procenjuje koja će imati manje šansi za trenutke naglog kočenja. Ako je procenjeno vreme vožnje isto (kao i najbrža ruta) ili samo malo duže, tada je sigurnija ruta ona koju će Google predložiti kao podrazumevanu.

Pročitajte i:  Google-ova nova funkcija će vam omogućiti da razumete loš rukopis vašeg lekara

Takođe će se u narednim mesecima pokrenuti na Androidu i iOS-u globalno, poboljšanja Live View-a na Google mapama, koji nudi AR prikaz ulice (Augmenter Reality- proširene stvarnosti) u vašem okruženju. Takođe će prikazati informacije o preduzećima oko vas, poput vodiča uživo koji će vam reći šta treba da posetite. Iako je funkcija dobro uspostavljena u 100 zemalja za lokacije na otvorenom, novo ažuriranje će se proširiti na zatvorene lokacije, uključujući tržne centre, aerodrome, železničke stanice, muzeje i još mnogo toga – koje su postale dostupne u ograničenom kapacitetu početkom ove godine. Prošireni Live View biće predstavljen prvo u Cirihu, a sledećeg meseca sledi Tokio, a u budućnosti će biti dodato još gradova.

Google dodaje još više detalja na svoje mape, jer ima za cilj da pruži korisnicima predstavu o tome kakvo je područje pre nego što ga posete – od informacija o pešačkim i trotoarima, do područja koja su dostupna korisnicima invalidskih kolica i još mnogo toga. Detaljne mape ulica trenutno su dostupne samo u nekoliko gradova, ali Google će ih proširiti za dodatnih 50 do kraja 2021. godine, a gradovi poput Sijetla, Singapura, Berlina i Sao Paula biće na redu za nadogradnju ove godine.

Pročitajte i:  Otkazi u Google, Microsoft-u i Amazonu

Gomila prilagodljivih informacija

Svi ovi dodatni detalji mogu se biti možda i malo previše za neke korisnike, ali Google pokušava da se bori protiv toga, nudeći prilagođene mape – uklanjajući informacije koje ne želite, a zadržavajući stvari koje su vam važne. Google mape mogu da nauče vaše česte rute i aktivnosti, pa ako zna da obično navratite do kafića svakog jutra, to će istaknuti tokom vašeg radnog vremena, dok uveče mogu da istaknu restorane i barove. Takođe može da otkrije da li posećujete neko novo mesto i da u prvi plan istakne znamenitosti, mesta od interesa i atrakcije (na osnovu vaših sviđanja i prethodnih aktivnosti) kako bi vam pomogao da istražite svoje novo okruženje. Prilagođene mape će se globalno lansirati na Android i iOS aplikaciji Google Maps u narednim mesecima.

Od početka pandemije, mnogi od nas su oprezniji kada su u javnosti i pokušavaju da izbegnu prometna mesta. Google je primetio ovaj postpandemijski trend, pa je osmislio area busyness. Već može da pruža informacije o određenim lokacijama – poput barova i restorana – ali novo ažuriranje Mapa će mu omogućiti da pruža informacije o čitavom području. Cilj je da se korisnicima pomogne da vide kada su određene ulice ili četvrti mnogo prometnije nego obično, tako da možete donositi odluke o tome gde ići, a šta izbegavati u određeno vreme. Google kaže da će Area Busyness biti podrazumevano uključen u Maps, ali da će to biti suptilno iskustvo koje neće ometati upotrebu.

Pročitajte i:  Nove opcije: Chrome ubuduće štedi memoriju

Moraćemo da sačekamo i vidimo da li je to slučaj kada se globalno pokrene u narednim mesecima na Androidu i iOS-u.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,