TrendMicro

Google ulaže u Jio Platforms

Tehnološki gigant Google je poslednje veliko ime u nizu koje je ušlo u ulaganja u najvećoj indijskoj mobilnoj kompaniji, Jio Platforms. Google je odlučio da kupi 7,7% udela u Jio Platforms, i to u vrednosti od 4,5 milijardi dolara, a novac će doći od nedavnog formiranog Google indijskog investicionog fonda koji je trenutno težak oko 10 milijardi dolara.

google ulaže u jio platforms

Osim što će Jio Platforms dobiti mnogo svežeg novca, Google će sa njima raditi na razvoju niskobudžetnih Android telefona. Ovo će pomoći Googleu da se pozicionira bolje, jer je u toku njihova digitalna transformacija.

Jio Platforms popularan za ulaganja

U poslednja dva meseca, ovo je četvrta velika investicija koju je Jio Platforms dobio od zapadnih ulagača. Facebook je u aprilu potrošio 5,7 milijardi dolara kako bi stekao 9,9% udela u ovoj telekomunikacionoj kompaniji, kao deo dugogodišnje strategije da napreduje na indijskom tržištu. Naravno, kao što je već više puta napomenuto, Jio Platforms ne nudi samo pristup internetu, već ima sopstvenu e-trgovinu, big data, cloud računarstvo, AI prodajne prostore, i to ga čini mnogo bližim Amazonu ili Alibabi nego osnovnoj delatnost – mobilni operater.

Pročitajte i:  Uspomene u Google fotografijama dobijaju novi izgled i nove funkcije

Intel je početkom jula investirao oko 250 miliona dolara, i time su preuzeli 0,39% udela. Qualcomm finansijski udeo je oko 97 miliona dolara ili 0,15% udela. Fokus je na upotrebi cloud računarstva i drugim tehnologijama kojima Intel i Qualcomm mogu pomoću u radu sa Jio Platforms.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,