N Central domination

Hakeri i zloupotreba virusa korona: Milion dolara za otkup ukradenih podataka

Jedna od vodećih institucija među onima koje rade na leku za COVID-19 nedavno je objavila da je bila prinuđena da napadačima isplati preko milion dolara, a kako ne bi ostala bez dragocenih podataka.

PCPress.rs Image

Milionska suma

Radi se o Univerzitetu u San Francisku, a napad se dogodio 1. juna. Zaposleni u IT sektoru su pokušali da spreče napad, ali bezuspešno. Zahvaljujući anonimnoj dojavi novinari kuće BBC su pregovore mogli da prate uživo na dark web-u. Bezbednosni eksperti ističu da se ovakvi pregovori odvijaju širom sveta, pa se ponekad isplaćuju i veće sume, a uprkos preporukama vladinih agencija da se napadi prijave, te prepuste ekspertima.

Naučnici sa Univerziteta ističu da su neki od enkriptovanih podataka bili ključni za dalja istraživanja, pa je zbog toga doneta odluka da se napadačima isplati suma od 1,14 miliona dolara, a kako bi se dobili alati za otključavanje zarobljenih fajlova.

PCPress.rs Image

Većina ransomware napada počinje zamkama koje stižu sa maskiranim mejlovima, a bezbednosni eksperti ističu da napadači sve više koriste metode koje omogućavaju da se kontrola nad pogođenim sistemom preuzme nakon samo jednog preuzimanja zaraženog fajla. Tako su sada popularne phishing poruke sa lažnim rezultatima testova na COVID-19, pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi, posebno ako su njihovi uređaji povezani na sisteme u okviru kojih se čuvaju važni podaci.

Pročitajte i:  Čitanje mejlova: Kad hakeri provale u Gmail

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,