N Central domination

Hrvatska elektroprivreda ne odustaje od povraćaja ulaganja u TE Gacko

Veće ministara Bosne i Hercegovine planira da formira pregovarački tim koji će se pozabaviti zahtevom Hrvatske elektroprivrede za mirno rešenje spora u vezi sa investicijom u izgradnju Rudnika i termoelektrane Gacko.

PCPress.rs Image

Hrvatska traži odštetu od 100 miliona evra za predratna ulaganja u TE Gacko, tačnije za ulaganja iz 1983. godine. Prema rečima nacionalnog ombudsmana BiH, Mlađena Mandića, spor je isti kao i spor sa Slovenijom. Naime, u spomenutom sporu Slovenija od BiH traži naplatu osnovnog duga za ulaganja u RiTE Ugljevik i to od 1.359.645.000 KM, što znači da bi u slučaju da dobije presudu u svoju korist, taj iznos s kamatama prelazio tri milijarde KM. Mandić pojašnjava da se radi o istom ulaganju i u slučaju RiTE Ugljevik i u slučaju TE Gacko.

“Taj spor nema međunarodni element, to su bile republike jedne države. Nakon devedesetih godina postale su samostalne. Hrvatska elektroprivreda to sada pokušava da predstavi kao međudržavni spor, a to ne odgovara situaciji. Spor se rešava, odnosno promatra, u vreme nastajanja spora, dakle u 1983. godini, tačnije od 1981. do 1983, kada se gradila TE Gacko”, dodao je Mandić na kraju.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,