Huawei pod pritiskom američkih sankcija traži nove izvore prihoda

Huawei je u petak objavio da će licencirati svoju 5G tehnologiju konkurentskom proizvođaču telefona Oppo.

PCPress.rs Image

Već nekoliko godina Huawei se suočava sa američkim sankcijama i oštrim tržišnim uslovima. Međutim, ova kompanija nije podlegla lošim uslovima tržišta i vuče drastične poslovne korake. Jedan od njih, sa ciljem, novog izvora prihoda, je uska saradnja sa konkurentom.

Huawei i Oppo, četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svetu potpisali su „globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata, koji pokriva bitne patente za mobilne standarde, uključujući 5G“. Huawei ima preko 100.000 patenata širom sveta. Jedan je od najvećih nosilaca patenata u 5G tehnologiji, kao što je ultra-brzi mobilni internet nove generacije koji se smatra ključnim za podršku budućim industrijama poput veštačke inteligencije i autnomni automobil.

Ipak, Huawei nije bio agresivan u monetizaciji svoji patenata u odnosu na svoje rivale kao što su Nokia i Ericsson. Sa druge strane, Nokia i Ericsson su sa prvim krizama gotovo otišle u zaborav, dok se od 2019. godine Huawei uspešno bori sa krizama koje naviru sa svih strana.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Značajno je znati da je SAD odesekao Huawei od kritičnih provodnika koji su mu bili potrebni za pametne telefone i neke druge proizvode. To je u velikoj meri uništilo poslovanje kompanije sa pametnim telefonima, koji su do nedavno bili broj jedan u svetu. Čak i nakon ovog potresa Huawei ipak ostaje i dalje na tržištu i to tako da u velikoj meri utiče i na ponašanje svojih rivala.

Jedan od najvećih aduta ove kompanije je 5G tehnologija, za koju SAD širi tvrdnje da ugrožavaju nacionalnu bezbednost. Kao da Google i Microsoft ne ugrožavaju nikakvu bezbednost, a da ne govorimo o činjenici da podaci korisnika u Evropi, ali i ostatka sveta, se čuvaju „preko okeana“.

Novi potez ove kompanije i uska saradnja sa rivalom na tržištu, odnosno sa konkurentom, pokazuje jedan novi poslovni potez, koji zasigurno ima veliku dubinsku pozadinu i koja će u buduće da utiče na ponašanje i rad drugih učesnika.

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,