iFixit retroaktivno kritikuje iPhone 14

iFixit snižava ocenu popravljivosti na iPhone 14. Dok je organizacija prvobitno dala telefonu 7 od 10 da bi ukazala na visoku popravljivost, iFixit je snizio tu ocenu na četiri nakon što je uzeo u obzir zahteve za uparivanje delova koji čine popravku uređaja gnjavažom .

PCPress.rs Image

Kada je iFixit prošle godine objavio svoj rezultat za iPhone 14, rekao je da uglavnom gleda na dizajn uređaja koji je pogodan za popravku. Za razliku od svojih drugih uređaja, Apple je uključio zadnju staklenu ploču koju možete skinuti sa osnovnim alatima za popravku, ručku za usisavanje i hvatač za otvaranje. Iako je ova promena dizajna bila primetna u to vreme, iFixit priznaje da je propustio značajne prepreke za popravljivost programirane u iPhone uređajima uopšte.

Umesto da jednostavno zamene jedan deo drugim, radionice za popravke i majstori moraju da „upare“ deo sa uređajem preko Apple-ovog alata za konfiguraciju sistema. Da biste to uradili, morate kupiti originalni deo od Apple-a, uneti serijski broj svog uređaja, a zatim upariti novi deo sa telefonom preko Apple-a. Ako koristite rezervni deo ili deo sa drugog iPhone-a, zaglavili ste se sa dosadnim obaveštenjima koja upozoravaju da vaš iPhone sadrži originalne delove — čak i ako radi kako bi trebalo.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju ličnih robota za domove

„Većina velikih popravki na modernim iPhone uređajima zahteva Apple odobrenje“, piše izvršni direktor kompanije iFixit. „Morate da kupite delove preko njihovog sistema, a zatim da popravku potvrdite putem sistema za ćaskanje. U suprotnom, naići ćete na ograničenu ili nedostajuću funkcionalnost, sa strane dosadnih upozorenja.”

Proces uparivanja ne samo da otežava popravke za majstore, već i za dobavljače popravki trećih strana koji često koriste ostatke delova sa pokvarenih uređaja. iFixit kaže da su stvari „postale toliko loše da nam je nekoliko stručnjaka za popravke reklo da u potpunosti napuštaju posao umesto da se kreću kroz lavirint prepreka koje je Apple podigao“.

Iako iPhone 15 zadržava istu podlogu pogodnu za popravku kao i njegov prethodnik, verovatno ima iste zahteve za uparivanje delova kao i drugi uređaji u liniji iPhone-a. Dok Apple ne počne da dozvoljava korisnicima da bez problema zamenjuju rezervne delove ili polovne delove, ocena popravljivosti iPhone-a će verovatno ostati na donjem kraju spektra.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,