BIZIT plus

Indija planira da natera Google i Facebook da plaćaju izdavačima vesti za korišćenje njihovog sadržaja

Vlada Indije je nagovestila da razmišlja o tome da velike tehnološke firme koje se bave sadržajem, kao što su Google, Meta, Microsoft, Apple, Twitter i Amazon plaćaju izdavačima za korišćenje njihovog sadržaja.

PCPress.rs Image

Uskoro će velike tehnološke kompanije poput Google i Facebooka morati da plaćaju izdavačima vesti za korišćenje njihovog originalnog sadržaja u Indiji. Vlada je nagovestila da razmišlja kako da velike tehnološke kompanije koje se bave sadržajima uslovi da plaćaju indijskim novinama kao i izdavačima digitalnih vesti udeo u prihodu dobijenom od originalnog sadržaja. Ovaj proces su već usvojile države kao što su Australija, Kanada, Fancuska i Španija.

Ovu temu je najpre otvorila Australija što je rezultiralo sukobom sa Facebook-om. Međutim, Australija je i primer koji je pokazao da je ovakva zamisao moguća. Izdavači i proizvođači originalanog sadržaja su od nastanka društvenih mreža u velikom problemu jer su u položaju da svoj rad prilažu besplatno, dok neko drugi zarađuje nad tim sadržajem. Ova tema se kasno otvara i u veoma uskom luku u odnosu na realnu potrebu.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Izvor: IndiaToday

Facebook komentari: