BIZIT 2022

Intervju: Igor Grdić, Country Manager, Vertiv – Budućnost Data Centara

BIZIT 2018 konferenciju smo iskoristili za razgovor sa jednim od najvažnijih igrača na polju Data Centara – kompanijom Vertiv. Vertiv Croatia d.o.o. sa sedištem u Zagrebu je centar regije centralno-južne Evrope (Central Southern Europe), koja broji 20 zemalja.

PCPress.rs Image

Pored prodajnog i servisnog dela Vertiv Croatia d.o.o. je i centar za razvoj, projektovanje i proizvodnju modularnih rešenja u području IT, Telecom, Oil &Gas industrije, sa fokusom na Data Centre. Uz samo sedište u Zagrebu, proizvodni pogon se nalazi 20 km od Zagreba gdje se proizvode, integrišu i testiraju rešenja ove kompanije, nakon čega se isporučuju širom sveta. Zapošljava preko 200 radnika, koji su velikom većinom inženjeri elektrotehnike, mašinstva, te arhitekti i inženjeri građevine.

Do sada je kompanija odradila više od 190 projekata po cijelom svetu, na svim kontinentima, te sarađivala sa mnogim velikim poznatim globalnim IT kompanijama koji koriste naša rješenja. Projekti se odrađuju po najvišim IT standardima kao što su Uptime Tier, TIA 942, EN50600, te mnogi drugi lokalno i globalno zastupljeni standardi. Fleksibilni su po pitanju želja klijenata, te su u stanju da odrade i najzahtevnije projekte , bez obzira na njihovu specifičnost.

Trenutno je Vertiv započeo kampanju za nova standardizovanja EDGE rešenja. Logično je bilo, stoga, da razgovor vodimo uglavnom na teme Data Centara i Edge Computing-a. Razgovor smo vodili sa Igorom Grdićem, Country Manager-om kompanije Vertiv. Razgovor prenosimo u izvornoj formi.

Šta predstavlja Data centar 4. generacije te koji su vodeći trendovi na polju Data centara?

Godine 2012. počeli smo vidjeti pojavu treće generacije podatkovnih centara, potaknuto brzim rastom cloud computinga. Da bi bolje upravljali tim rastom, veliki davatelji cloud i colo usluga iskoristili su svoj utjecaj na tržištu kako bi potakli inovacije u dizajnu podatkovnih centara koji su im omogućili da se odmaknu od Gen 2 pristupa izgradnje podatkovnih centara. Gen 3 je omogućila željeni rast organizaciji kako bi ona mogla brzo rasti te imati fleksibilniji pristup u kojem mogu dodatno povećati kapacitet po potrebi.

Klijenti su rekli proizvođačima i dizajnerima opreme za podatkovne centre: želimo instalirati samo ono što nam je potrebno, kada to trebamo, uz najmanju moguću cijenu.

To je dovelo do razvoja Gen 4 podatkovnog centra, koji donosi prednosti Gen 3 podatkovnog centra na ostatak tržišta. Ova najnovija generacija, koju nazivamo Edge2Core, pokreće potreba klijenata da neprimjetno integriraju Core i EDGE objekte, zajedno s izvorima baziranim na Cloud i kolokaciji, kako bi omogućili upravljanje realnim kapacitetima u cijeloj mreži.

Prvo, bitno je da se prije svake promjene prilagodite tehnologijama i arhitekturama. Vidjeli smo upravitelje podatkovnih centara koji su u početku bili skeptični glede spremnosti njihovih organizacija da prilagode strategije Gen 4, procjenjuju tehnologije i arhitekture u odnosu na podatkovni centar te postaju snažni zagovornici promjena. Na primjer, jedna je organizacija ustanovila da se premještanje s arhitekture UPS-a 2N + 1 u skalabilnu 2N arhitekturu smanjilo početne troškove za više od 30 posto i rezultiralo je 50-postotnim smanjenjem troškova po kW. Naoružan tim informacijama, upravitelj podatkovnih centara postao je prvak za promjenu unutar svoje organizacije.

Podatkovni promet neupitno raste i postoji potreba za organizacijom istoga radi veće fleksibilnosti i poboljšane operativne učinkovitosti. Enterprise podatkovni centar ne nestaju ali se moraju transformirati iz Gen 2 podatkovnih centara kako bi se bolje podržao EDGE rast te povećala iskoristivost opreme, operativna učinkovitost, smanjila složenost i omogućila automatsku kontrola i upravljanje.

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

Sa Gen 4 je jasno u kojem smjeru razvijati podatkovne centare kako bi se postigli ti ciljevi.

PCPress.rs Image

Šta Vertiv radi u domenu Edge computing-a?

Tijekom posljednjih nekoliko godina EDGE Computing postalo je jedan od najčešćih trendova u IT-u i to iz valjanog razloga. Grand Valley Research projektira CAGR od 41% za EDGE Computing između 2018 i 2025 godine. Gotovo svaka industrija prepoznaje ograničenja podrške korisnika i novih tehnologija putem centralizirane IT infrastrukture (Core) i pomiče skladištenje podataka i computing bliže korisnicima i uređajima, tj. bliže rubu, EDGE. Taj pomak postaje potreban zbog povećane povezanosti uređaja i ljudi i ogromnih količina podataka koje generiraju i konzumiraju.

PCPress.rs Image

Pojavom mrežnog EDGEa bit će od velike važnosti da skrenemo pozornost na to tko će biti stvarni kupac EDGE Compuitnga-a. Morat ćemo se usredotočiti na kranje korisnike zbog kojih se EDGE i razvija, a ne samo na organizacije koje grade infrasrukturno mreže. “Pobjednici” u EDGE pristupu bit će oni koji se budu isticali u njihovoj percepciji kod kranjih korisnika, CX – customer experience.

PCPress.rs Image

Kao i sve što je ikada proizvedeno, EDGE informatička infrastruktura zahtijeva opskrbni lanac s brojnim uključenim stranama za isporuku krajnjeg proizvoda. S mrežnim rubom, podaci i osobna korist / poslovna korist / financijska razmjena koju ona omogućuje jest krajnji proizvod. Ipak, uključen je dugi lanac opskrbe, uključujući sve od energetskih tvrtki koje pružaju EDGE, do tvrtki koje fizički grade EDGE podatkovne centre, te onih organizacija koje pružaju komponente potrebne za omogućavanje EDGE Computinga.

To je nešto gdje Vertiv kao globalna kompanija definitivno može osigurati dodanu vrijednost svojim partnerima i klijentima.

Gde vidite Data centre za 5 ili 10 godina? Koje su ključne tehnologije koje će u narednom periodu morati biti implementirane?

Budućnost EDGE IT infrastrukturnih zahtjeva će ići dalje od same potrošnje. Današnji mrežni EDGE osigurava sredstva za potrošnju i dijeljenje podataka, sutrašnji će morati pružiti mnogo više u smislu stvaranja podataka, donošenja odluka, složenih provjera valjanosti i analitike. Bit će potrebno izgraditi najvišu informatičku infrastrukturu za podršku raznih transakcija podataka, uzimajući u obzir geografski profil prijenosa podataka. Edge computing zahtjevi će biti različiti za globalne / regionalne implementacije. Da li će vaša mreža biti za maloprodajno okruženje, telekomunikacije ili implementaciju unutar npr. smart city rješenja.

Sposobnost pružanja potrebnih brzih, flexibilnih, uvijek dostupnih podatkovnih centara za podršku korisničkom iskustvu bit će ključna za uspjeh. Imajući pravog partnera sa globalnom organizacijom usluga koji se bavi svim vašim računalnim zahtjevima, ključna je.

Internet of Things, Connected Vehicle, Artificial Intelligence, 5G, Augmented reality, Industrial 4.0 itd. sve su to tehnologije o kojima čitamo ili čak imamo mogućnost biti direktno u dodiru. Neke od tehnologija su vec prilično prisutne dok neke tek dolaze. Te I takve tehnologije definitivno će biti motori pokretači za dodatni podatkovni rast prometa na koji će trebati odgovoriti adekvatnim rješenjima.

PCPress.rs Image

Koji su planovi kompanije Vertiv vezano za Ericsson Energy Alliance, kojoj se priključio te šta nam možete reći vezano za Upside Energy partnersto u UK?

Vertiv i Ericsson Energy Aliance su sklopili partnerski dogovor u razvoju konkurentnog ekosustava i sučelja upravljanja koji ima za cilj povećati tržišni udio i rast, dok razvija pristupne mreže prema 5G. Dugoročni sporazum temelji se na snazi globalnoj prisutnosti obje kompanije kao i jedinstvene sposobnosti proizvoda i isporuke usluga, uz brzinu i fleksibilnost koju pružaju prvoklasni istraživački, dizajnerski i inženjerski timovi.

Pročitajte i:  Dell Technologies Forum 2022: Efikasno korišćenje poslovnih podataka – ključ poslovnih inovacija

Savez je dio Ericssonovog Radio Site System rješenja, koji obuhvaća sve komponente infrastrukture potrebne za pružanje mrežnih performansi i operativne učinkovitosti mobilnom operateru. Parternship omogućava Ericssonu da se natječe snažnije, širi portfelj s povećanim pristupom novim tehnologijama, jačanjem regionalne podrške prodaji i uspostavljanjem dosljednog ekosustava koji podržava telekomunikacijske mreže i implementacije 5G. Savez također omogućava Ericssonu i Vertivu da se blisko uključe u planiranje i razvoj strateškog portfelja proizvoda, s očekivanim sinergijama u istraživanju i dizajnu.

 

Vertiv je ostvario partnerstvo sa kompanijom Upside Energy na ostvarenju dodatne vrijednosti za klijente koji posjeduju Vertiv UPS opremu. Ovo je vrlo zaniljiva tema budući da takav pristupu možemo uskoro očekivati u ustalim djelovima Europe i svijeta.

Vertiv u partnerstvu sa energetsko softverskom kompanijom Upside Energy, koristeći fleksibilnu Cloud platformu, omogućuje svojim sadašnjim i budućim UPS (uninterruptible power supplies) kupcima u Ujedinjenom Kraljevstvu da neiskorištenu energiju iskoriste nazad u britansku elektro mrežu.

Pojednostavljeno, kapacitet svi onih silnih UPS baterija koje sluze kao backup rješenje u podatkovnim centrima ili telekom centirma se sada može isporučiti nazad u UK elektro mrežu tj. generirati vrijednost i uštedjeti na računu za energiju.

Tehnički gledano ovo je moguće u većini zemalja Europe ali je samo pitanje regulative. Neke zemlje u regiji već kreću tom smjeru.

PCPress.rs Image

Najzad, vidite li ljude u svemu tome i koja će biti njihova uloga u svetu machine-to-machine learning-a i IoT-a?

Machine learning ili strojno učenje je vrlo široka tema, a njegova potencijalna upotreba je uzbudljiva ali izaziva i dosta polemika. Pitanja koja se postavljaju su:

  1. Ako bi stroj mogao učiti, što bismo mi htjeli da on radi?
  2. Ako bi stroj mogao učiti, tko bi ga naučio?

Stoga ćemo dati odgovore na ova pitanja, budući da je to veoma važno.

  1. Što bismo to htjeli?

Industrija podatkovnih centara je dizajnirana od strane visoko stručnih osoba i timova koji se specijaliziraju u različitim aspektima pružanja i funkcioniranja informatičke usluge. Puno se truda ulaže u projektiranje i upravljanje informatičkom opremom, mrežama i softverom koji uključuje napredne razine automatizacije, strojnog učenja i inteligencije. Odmah uz ovu informatičku opremu nalazi se kritična infrastrukturna oprema koja osigurava optimalno okruženje i najbolji trošak s najmanjim učinkom na IT uslugu. Velika većina “inteligencije” ovog sloja pruža iskustvo i obuka ljudi zaposlenih od strane poduzeća ili organizacije.

Problem leži u sve većoj potrebi za sve većom infrastrukturom, ali nažalost i smanjenjem broja ljudi sa potrebnim vještinama. Činjenica je da stručnjaci koji su dizajnirali i izgradili većinu postojećih postrojenja pripadaju zreloj dobi i za njih ne postoji adekvatna zamjena u vrijeme kada industrija eksplodira u svim smjerovima.

PCPress.rs Image

Dakle, tu bi stroj mogao pomoći. Naravno, svatko će govoriti o potencijalu strojeva da međusobno djeluju, praćenje opterećenja i osiguranje da svi rade na pravoj razini kako bi pružili uslugu minimalnom energijom, oni će biti svjesni problema i samih – u nekoj raspravi djeluju poput HAL9000 ili Matrixa i nekako rade sve za sebe. Stvarnost je sasvim drugačija ali definitivno postoji dodana vrijednost:

Optimizacija – Dobavljači bi mogli pružiti kritičnu infrastrukturu koja može osjetiti uvjete okoline koje podupire i prilagoditi svoj radni profil kako bi osigurao najbolju potrošnju energije uz hlađenje. Stroj bi mogao odabrati predefinirani set radnih parametara dobivenih od dobavljača, a zatim saznati koje kombinacije pružaju optimalne uvjete za tu određenu lokaciju, s određenim opterećenjem i skupom unutarnjih i vanjskih uvjeta. Stroj bi također mogao tražiti obrasce u IT opterećenju i naučiti da se opterećenja mijenjaju u predvidljivom uzorku i tako se mogu pripremiti, tako da se postupno smanjuje temperatura u očekivanju kasne večernje vršne potrošnje u toplinskom opterećenju. S vremenom bi stroj mogao oblikovati vlastiti model rada koji se prilagođava prema dobu godine, vrsti opterećenja i čak i kada dođe do kvara opreme.

Pročitajte i:  Microsoft i Amazon obustavili planove za izgradnju data centara u Irskoj

Predviđanje greške – Dobavljači bi mogli pružiti kritičnu infrastrukturu koja može osjetiti uvjete rada svih hardverskih komponenti i predvidjeti kada će doči do kvara određene komponente, pozivajući na djelovanje prije nego do kvara uopće dođe. Ovo se predviđanje može temeljiti na učenju iz radnih uvjeta opreme ili populacije na određenom mjestu, no najvjerojatnije će se temeljiti na mnogo većoj populaciji na više korisnika i lokacija.

PCPress.rs Image

Optimalno održavanje – Dobavljači mogu osigurati kritičnu infrastrukturu koja uči kada je ljudska intervencija potrebna i optimalna. Na primjer, stroj može odrediti da je filter najbolje zamijeniti kada dostigne 85% svog korisnog vijeka trajanja, a mogao bi izvršiti zamjenu kad zna da će IT opterećenje biti nisko, operater radi na normalnim satima i rezervni kapacitet je dostupan za premošćivanje svih uslužnih oprterećenja.

  1. Tko bi ga naučio?

Prirodna je pretpostavka da se stroj jednostavno može uključiti i da će naučiti sve što mu treba, što može raditi, ali to može potrajati dugo i postoji sklonost skupim greškama. Učinkovitiji način je da dobavljač proizvede stroj i podučava ga iz različitih izvora:

Build Time Learning – Stroj bi se mogao proizvesti s unaprijed programiranim algoritmom znanja ili pravila koja se temelje na prethodnim operacijama sličnih strojeva. Ta saznanja najvjerojatnije dolaze od dobavljača s velikom poviješću podataka koji se odnose na rad, održavanje i popravke i veliku analizu podataka za otključavanje znanja iz neobrađenih podataka.

Run Time Learning  – Stroj bi mogao naučiti od podataka koje prima, poduzeti radnje na podacima i utjecati na potrebne popravke ili prilagodbe koje su dostupni u podacima ili ljudskoj interakciji. Na primjer, stroj bi mogao naučiti da kada se otvaraju vanjska vrata, operater nadoknađuje pad zadane vrijednosti temperature i tako automatski može izvršiti ovu radnju, čime se uklanja potrebu operatora da to učini.

Crowd Sourced Learning – Stroj bi mogao naučiti od primjene velike analize podataka velikog broja slične opreme, dodatno unaprjeđujući učenje koje je proizvelo i učenje koje je sam izgradio. U tom slučaju stroj može naučiti da se preko velikog dijela stanovništva smanjena potrošnja energije prilagođava određenom skupu radnih parametara.

Ključna točka u svim ovim metodama učenja je oslanjanje na dobavljače koji prikupljaju velike količine podataka, analizirajući ih za učenje i potom predprogramiraju to učenje odnosno povećavaju tijekom životnog vijeka opreme. Samo dobavljači sa svim tim sposobnostima uspjet će u pružanju dodane vrijednosti kupcima kroz primjenu strojnog učenja.

Korisna adresa: https://www.vertivco.com

Kontakt za region: croatia.hello@vertivco.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,