Islandu zbog rudarenja preti nestašica u snadbevanju strujom

U poslednje vreme, na Islandu je značajno ubrzana izgradnja računarskih centara koji se koriste za rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta, kažu iz islandske elektroenergetske kompanije HS Orka.

PCPress.rs Image

Međutim, u toj kompaniji su zabrinuti jer postoje najave izgradnje novih centara i velika zainteresovanost klijenata, a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podneti takvo opterećenje. Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje za napajanje. Takođe, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašiće oko 700 GWh, koji se godišnje potroše u svim islandskim domaćinstvima.

Zastupnik Piratske stranke u islandskom parlamentu Smári McCarthy nezadovoljan je ovakvim razvojem situacije, jer smatra da je vrednost koju Island dobija od izgradnje centara za rudarenje bitcoina zanemariva. Razlog za to je činjenica da otvaranje novih centara ne zahteva zapošljavanje radnika, vrlo malo se oporezuje i država ne dobija gotovo ništa, osim crpljenja električne energije.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Malware koji je ukrao milione dolara

Tagovi: , , , , ,