Kad se AI razume u viski
Miris je svojstven živim bićima, tako je bilo bar do sada. Prepoznavanje arome je nešto što sada ume i AI, a veštačka inteligencija bi u budućnosti mogla da prepoznaje kopije pića, čak parfema, i to samo na osnovu analize mirisa.
Nemački naučnici su razvili sistem koji može da identifikuje žestoka pića na osnovu analize molekularnog sastava. U istraživanju su korišćeni algoritmi veštačke inteligencije, a analizirao se hemijski sastav šesnaest vrsta viskija. U treniranju sistema su korišćeni podaci u čijem prikupljanju je učestvovalo 11 stručnjaka, i na kraju je naučio da prepozna pet aroma i poreklo svakog pića sa visokom preciznošću – čak 90%.
Stručnjaci ističu da će ovaj sistem biti vrlo koristan u prepoznavanju krivotvorenih pića, jer će se lažni proizvodi prepoznavati na osnovu arome. Slični pristupi ispituju se i u okviru industrije parfema, najviše kada se radi o utvrđivanju mirisnih nota koje se najbrže prodaju.
Napominje se ipak da je ljudski nos još uvek nezamenljiv, je AI sistemi za sada ne razlikuju ni približan broj mirisa.