Top50 2024

Kad se AI razume u viski

Miris je svojstven živim bićima, tako je bilo bar do sada. Prepoznavanje arome je nešto što sada ume i AI, a veštačka inteligencija bi u budućnosti mogla da prepoznaje kopije pića, čak parfema, i to samo na osnovu analize mirisa.

PCPress.rs Image

Nemački naučnici su razvili sistem koji može da identifikuje žestoka pića na osnovu analize molekularnog sastava. U istraživanju su korišćeni algoritmi veštačke inteligencije, a analizirao se hemijski sastav šesnaest vrsta viskija. U treniranju sistema su korišćeni podaci u čijem prikupljanju je učestvovalo 11 stručnjaka, i na kraju je naučio da prepozna pet aroma i poreklo svakog pića sa visokom preciznošću – čak 90%.

Stručnjaci ističu da će ovaj sistem biti vrlo koristan u prepoznavanju krivotvorenih pića, jer će se lažni proizvodi prepoznavati na osnovu arome. Slični pristupi ispituju se i u okviru industrije parfema, najviše kada se radi o utvrđivanju mirisnih nota koje se najbrže prodaju.

PCPress.rs Image

Napominje se ipak da je ljudski nos još uvek nezamenljiv, je AI sistemi za sada ne razlikuju ni približan broj mirisa.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Hoće li veštačka inteligencija pogoršati sagorevanje na poslu?
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *