Kanada se suočava sa zatvaranjem tehnoloških kompanija

Pad kriptovalute utiče značajno i na stabilnost drugih tehnoloških kompanija.

PCPress.rs Image

Tehnološki sektor Kanade je tokom poslednjih godina imao drastičan porast. Uglavnom su se razvijale start-up kompanije koje su zapošljavale veliki broj talentovanih i obrazovanih radnika. Međutim, trenutno ova grana u Kanadi beleži drastičan pad. Na silaznu putanju utiče inflacija, povećanje kamatnih stopa ali i pad kriptovaluta.

Kompanije koje su se oslanjale na kriptovalute imaju veoma problematične realne osnove poslovanja. Kao takve nisu u stanju da se prilagode novim okolnostima i veoma brzo dolazi do njihovog zatvaranja. Odnos pada vrednosti kriptovaluta i broja zatvorenih kompanija ukazuje na broj onih koje su u Kanadi zavisile upravo od ove „valute“.

Sa druge strane, veliki broj otpuštanja smanjuje rat za talente koji uglavnom vode velike kuće kao što su Meta, Amazon i Netflix. Sada i te velike kuće otpuštaju svoje radnike. Takva klima počinje da plaši sve širom sveta, shodno tome da se u tehnološku industriju gledalo kao u budućnost. Ako programeri ostaju bez posla šta je sa drugima? Takvo pitanje može sve da nas dovede do velikog straha.

Pročitajte i:  Binance će se suočiti sa američkim regulatorom hartija od vrednosti

Veliki broj otpuštenih radnika iz tehnoloških kompanija otvoriće i nove uslove rada i konkurencije na tržištu filensera. Svi već znamo da su programeri iz Indije jeftini ali loši, da Srbe bije dobar glas, ali šta se dešava kada se pojavi neko sa referencom da je bio zaposlen u Meti ili Google?

Ne može se tvrditi da je pad kriptovaluta uticao na broj zaposlenih u Meti ili Amazonu. Na sve veći broj otupštenih radnika u tehnološkim kompanijama utiče bitka za profit. Zapravo smanjuju se troškovi. Ali može se tvrditi da ovaj talas otpuštanja u nekim slučajevima veoma neopravdan jeste povezan i sa padom kriptovaluta. Zapravo stiče se utisak da je reč o sinhronizovanom procesu koji namerno stvara nestabilne uslove tehnološkog sveta.

Izvor: Cbc.ca

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,