Kina dezinfikuje i uništava novac kako bi stala na put koronavirusu

Budući da koronavirus i dalje hara Kinom, Centralna banka ove zemlje smislila je nove strategije uz pomoć kojih bi se virus usporio, a koje se sastoje iz „dubokog čišćenja“ i uništavanja novca.

Nove mere najavljene su 15. februara, a glavni cilj im je da prekinu kanale za širenje virusa koji je u međuvremenu postao zvanično poznat kao Covid-19. O virusu koji je inficirao oko 71 hiljadu ljudi širom sveta se još mnogo toga ne zna, a prema poslednjim nalazima izgleda da van tela domaćina može da preživi i nekoliko sati. Upravo zbog toga novac, koji se i inače naziva „najprljavijom stvari na svetu,“ može da posluži kao sredstvo za brže širenje virusa, najpre zbog toga što u toku samo jednog dana prođe kroz veliki broj ruku.

Tako Narodna banka Kine sada „pere“ novac u pravom smislu te reči, a za dezinfekciju se koriste ultraljubičasto zračenje i visoke temperature, te se novac potom šalje u karantin koji traje 14 dana, da bi se tek nakon toga ponovo vratio na tržište. Da bi nadoknadila novac koji je u izolaciji banka će štampati velike količine svežeg, „nezaraženog“ novca.

Pročitajte i:  Oktazan VidCon

Izvor: CNN

Facebook komentari:PC Press Hosting 2020
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.