ePlaneta

Kirigami: Roboti koji sami menjaju oblik

Roboti koji mogu da menjaju oblik u zavisnosti od okruženja inspirisani su kirigami oblicima od papira, a osmislili su ih eksperti sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

PCPress.rs Image

Roboti oblik menjaju samostalno, a na osnovu stimulansa koje dobijaju iz okruženja. Tako prva dva spoljašnja sloja na telu robota ne reaguju na toplotu, dok je unutrašnjost napravljena od polimera koji se ponaša drugačije, te se menja sa promenom temperaturnih uslova u okruženju. Upravo je to ono što robotu omogućava da menja oblik, slično kao kod kirigami japanske umetnosti, u okviru koje se papir oblikuje tako da kreira nove forme i strukture.

Novi roboti tako brzo prelaze iz 2D oblika u 3D strukture, a preko useka na telu se kontroliše ugao, pravac i to koliko robot može da se savije. Još uvek nije poznato u kojim bi oblastima mogli da se primenjuju, ali se pretpostavlja da bi mogli da rade samo u kontrolisanom okruženju, budući da bi brze promene temperature verovatno mogle da dovedu do toga da ponašanje ovakvih robota ne može da se predvidi.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,