Koji sladoled jedu astronauti?
Jasno je da astronauti jedu i dok su u svemiru, a namirnice su raznovrsnije nego što se misli. Mnogi ne znaju da je neko smislio i sladoled za svemir, a NASA i ova ledena poslastica idu rame uz rame još od misije Apollo.
Sladoled za kosmos se pravi tako da ne može da se topi, budući da bi lepljive kapljice predstavljale problem. U procesu pravljenja se koristi liofilizacija, što između ostalog znači i uklanjanje vode pre dubokog zamrzavanja. Zbog toga je ovaj slatkiš lakši i može duže da traje.
Kao što smo već rekli, ideja o sladoledu u svemiru potiče iz vremena Apollo misija koje su izvedene 1968. godine. Ipak nikada nije zaživela – uprkos tome što se ne topi, ovaj sladoled nije zgodan za grickanje u uslovima bestežinskog stanja. Problem je i u ukusu – astronautima koji su ga probali se nije dopao.
Da nema NASA Goddard svemirskog muzeja, ova bi poslastica sigurno odavno bila zaboravljena, budući da se u prodavnici muzeja nudi sladoled za astronaute, iako ga ovi uopšte ne troše. To ne znači da ovaj desert nikada nije stigao do Internacionalne svemirske stanice – posada je 2006. mogla da proba malo sladoleda od vanile, koji je pravljen po običnom receptu.
Izvor: Mashable