BIZIT plus

Microsoft i antimonopolsko upozorenje EU

Microsoft  će verovatno dobiti upozorenje EU o antimonopolskom pravu o svojoj ponudi od 69 milijardi dolara za proizvođača “Call of Duty” Activision Blizzard, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

PCPress.rs Image

Evropska komisija priprema optužnicu poznatu kao izjava o prigovorima u kojoj se izražava zabrinutost u vezi sa dogovorom koji će biti poslat Microsoftu u narednim nedeljama. Antimonopolska agencija EU, koja je postavila 11. april kao rok za donošenje odluke o sporazumu, odbila je da komentariše.

Microsoft je naveo: „Nastavljamo da radimo sa Evropskom komisijom na rešavanju bilo kakvih zabrinutosti na tržištu. Naš cilj je da više igara približimo većem broju ljudi, a ovaj dogovor će unaprediti taj cilj.“

Američki softverski gigant i proizvođač Xbox-a najavio je akviziciju u januaru prošle godine kako bi mu pomogao da se bolje takmiči sa vodećim kompanijama Tencent i Sony. Američki i britanski regulatori su, međutim, izrazili zabrinutost, a američka Federalna trgovinska komisija će se obratiti sudu da blokira dogovor.

Očekivalo se da će Microsoft ponuditi pravne lekove regulatorima EU u pokušaju da izbegne izjavu o optužbi i skrati regulatorni proces, rekli za Reuters u novembru drugi izvori upoznati s tim.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Međutim, ne očekuje se da će EU sprovodilac konkurencije biti otvoren za pravne lekove bez prethodnog slanja optužnice, iako su u toku neformalne rasprave o ustupcima. Microsoft je prošlog meseca postigao 10-godišnji ugovor sa Nintendo da „Call of Duty“ učini dostupnim na Nintendo konzolama, rekavši da je otvoren za sličan sporazum sa Sonijem, koji je kritičan prema akviziciji.

Dogovor je dobio zeleno svetlo bez uslova u Brazilu, Saudijskoj Arabiji i Srbiji.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,