Najveća kruzer kompanija žrtva ransomware napada

Najveći kruzer tur-operator, Carnival, objavio je da je postao žrtva ransomware napada. Oni su naveli da je došlo do sigurnosnog propusta koji bi mogao da utiče na privatnost podataka zaposlenih i klijenata. Napad se desio 15. avgusta, a utvrđeno je da su nepoznate osobe pristupile ličnim podacima gostiju i zaposlenih, što može da dovede do potencijalnih tužbi s njihove strane.

PCPress.rs Image

Ni more ne spašava od sajberkriminalaca

Carnival je dodao i da su napadači pristupili i enkriptovali deo kompanijskog informacionog sistema, bez dodatnih detalja. To ukazuje da su bili i žrtve ransomware napada. Ovo nije prvi napad na Carnival. Oni su prošle godine takođe doživeli upad u sistem, za koga se sumnja da je bio cilj krađa podataka klijenata.

Inače, ova kompanija poseduje flotu od 100 kruzera i drugih brodova za krstarenje i upošljava više od 120.000 radnika. Pandemija COVID-19 virusa gotovo je u potpunosti prekinula poslovanje, a ovaj napad je samo dolio „ulje na vatru“. Ipak, Carnival ne očekuje da će napad ostaviti materijalne efekte na njihovo poslovanje i na finansijske rezultate.

Pročitajte i:  LockFile ransomware pogađa servere za razmenu podataka kompanije Microsoft

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,