Top50 Glas publike

Ništa dok Google ne uzme stvar u svoje ruke!

Do sada nas je Google navikao da jednom u godinu do dve dana predstavi novi Nexus telefon, izrađen u saradnji sa nekim od velikih proizvođača. Nexus linija nikada nije spadala u sam vrh i uvek je sa sobom nosila određeni vid kompromisa, ali je isto tako uvek prva nudila ažuriranje na najnoviju verziju operativnog sistema i “vanila” Google interfejs. Vreme je da se stvari malo promene – stižu Pixel telefoni.

Google-Pixel-and-Pixel-XL

U pitanju su dva modela o kojima smo već pisali, a koje je napravio upravo Google, spolja i iznutra (#madebygoogle). Da se ne radi o Nexus konceptu jasno je jer su na konferenciji predstavnici ove kompanije izjavili da je u pitanju telefon koji je u svemu bolji od svih na tržištu. Ovako hrabra izjava podržane je u mnogim aspektima, pa tako Pixel telefoni dolaze u dve veličine – sa AMOLED ekranima od 5 (full HD) i 5,5 inča (QHD), a pogonjeni su najjačim Snapdragon čipsetom – 821, imaju 4 GB radne memorije, 32 ili 128 GB interne memorije i 12,3 MP kameru sa f/2.0 aparaturom se sočivom koje ne štrči van kućišta. Punjenje i komunikacija žicom se obavlja preko USB C kabla, baterije su 2.770 kod manjeg, odnosno 3.450 mAh kod većeg modela, a zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, za 15 minuta ćete napuniti telefon dovoljno da radi u narednih sedam sati!

Pročitajte i:  Google će moći da dešifruje loš rukopis lekara

Google govori da je njihova kamera najbolja ikad napravljena i ugrađena u pametne telefone, ali smo ovakve izjave slušali više puta od različitih proizvođača. Pored skromne rezolucije, kompenzovane velikim pikselima (1,55 µm), tu je i optička stabilizacija, kao i snažna inteligencija u pozadini koja softverski nadomešćuje sve ono što hardver ne stigne. Takođe, Google tvrdi i da je njihova kamera najbrža, te da je vreme za koje ona napravi fotografiju kraće od bilo kog konkurenta na tržištu.

Telo je unibody tipa, kombinacija aluminijuma i poliranog stakla, a Google je, prateći trendove ubacio i veoma brz i zgodan senzor otiska prsta. kako oba telefona – Pixel i Pixel XL dolaze sa 32 i 128 GB interne memorije, a nigde se ne pominje microSD slot, Google je to kompenzovao neograničenim Google Cloud prostorom za fotografije i video u punoj rezoluciji, što je potez vredan pažnje.

pixel-and-pixel-xl

Sa softverske strane Pixel modeli dolaze sa novim Android Nougat 7.1 OS-om, unapređenim asistentom i dosta manjih poboljšanja diljem Google Android aplikacija i ekosistema.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Jedina cena koju smo videli verovatno se odnosi na Pixel sa 32 GB, jer slajd kaže “od 649 dolara. Moramo prokomentarisati da je cena postavljena prilično visoko, ali se isto tako nadamo da će telefoni opravdati svoja očekivanja, i da XL verzija neće biti preterano skuplja.

Pored telefona, Google je predstavio i Daydream View VR kontroler zanimljivog dizajna po ceni od 79 dolara. Tu je i Google Wi-Fi ekstender bežične mreže po ceni od 129 dolara, te novi Chromecast Ultra, sa 4K strimom za 69 dolara.

Na kraju, Google je ponosno predstavio i Google Home, pametni hub, namenjen slušanju muzike, glasovnoj kontroli, upravljanju dnevnim poslovima, jednostavno, centralnu jedinicu pametnog doma. Gornja površina je osetljiva na dodir i preko nje se vrše osnovne radnje poput kontrole jačine zvuka, a podržani su servisi kao što su YouTube, Spotify, Pandora, Google Play Music, TuneIn, iHeart Radio. Moguće je isključiti slušanje glasa, a sve komande, kao i dosad inicirate sa “OK Google”. Cena Google Home pametnog hub-a je 129 dolara, a dobijate i šestomesečnu pretplatu za YouTube Red (bez reklama).

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,