Zebra

Osetljivi instrumenti: Slušanje potresa sa Marsa

Nakon što se 2018. godine spustila na Mars, InSight kapsula je instalirala i osetljivi seizmometar pod imenom „Seismic Experiment for Interior Structure“ (SEIS). Pošto je zabeležio prvi potres u aprilu, SEIS je snimio još 21 „marsotres,“ a snimci su dostupni i običnim smrtnicima koji su zainteresovani za ponašanje Crvene planete.

Snimljene vibracije su obrađene tako da ljudsko uho može da ih čuje, a još uvek je nejasno šta je izazvalo prvi zabeleženi potres. Novi potresi su bili bliži onome što su naučnici očekivali da čuju, te su više podsećali na potrese koji su se od ove planete i očekivali. Naučnici su prvo morali da protumače kako da vibracije potresa izdvoje od onih koje prave marsovski vetrovi, te kretanje rovera, te su u tome uspeli zahvaljujući činjenici da je InSight opremljen osetljivim instrumentima koji su dizajnirani za proučavanje unutrašnjosti planete.

Mars se od Zemlje razlikuje po tome što nema više tektonskih ploča, ali drugi procesi unutar planete stvaraju unutrašnje vibracije, a pretpostavlja se da s e radi o udarima meteora, gravitacionom uticaju Marsovih satelita, te vulkanskim aktivnostima. Proučavanje potresa bi naučnicima trebalo da omogući da bolje razumeju unutrašnje procese planete, te to da li je kora u čvrstom ili tečnom stanju, i koje je debljine.

Pročitajte i:  Kosmički turizam kao industrija budućnosti

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,