Nvidia i ARM udruženi na tržištu superračunara

Nvidia i ARM postigli su dogovor o saradnji na području superračunara. Cilj njihove saradnje će biti razvoj superračunara koja će dostići performanse od barem 1 ExaFLOPs-a, energetski efikasno i koje će sadržati AI funkcionalnosti.

PCPress.rs Image

VentureBeat izveštava da će grafička kompanija dati ARM-u pristup ekosistemu svih svojih softvera visokih performansi i AI softverima do 2020. godine, što je Nvidia-jin direktor Jensen Huang rekao da će pomoći da se „podstakne“ industrija da dostigne takozvani „exascale computing“. Partnerstvo znači da Nvidia sada podržava sve glavne CPU arhitekture.

Na konferenciji posvećenoj superračunarima koja se održava u Nemačkoj, Nvidia je najavila kako će njeni akceleratorski čipovi do kraja ove godine biti u potpunosti kompatibilni s procesorima koje je dizajnirao ARM. U ovom partnerstvu Nvidia će imati koristi od pristupa ARM energetski efikasnijem dizajnu čipova, koji najčešće koriste mobilne uređaje.

Cilj je ponuditi treću alternativu proizvodima koje na tržištu nude IBM i Intel. Nvidia-jina tehnologija odnosno CUDA GPU-ovi nalaze se u 22 do 25 energetski najefikasnijih superračunara na svetu prema Green500 skali.

Pročitajte i:  AI: duboko učenje i neuronske mreže

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,