Oppo, Vivo i Xiaomi donose satelitsku komunikaciju na svoje uređaje preko Qualcomm-a

Qualcomm je na Svetskom kongresu mobilnih uređaja (MWC) objavio da više proizvođača telefona donose mogućnosti satelitske komunikacije na svoje telefone.

PCPress.rs Image

Među proizvođačima su Xiaomi, Oppo, Vivo, Motorola, Nothing i Honor

Međutim, proizvođači nisu dali detalje o tome koji uređaji će prvo imati ove funkcije i kada će ih kompanije lansirati.

Qualcomm je predstavio svoju Snapdragon Satellite tehnologiju u partnerstvu sa dobavljačem satelitskih usluga Iridium na Sajmu potrošačke elektronike (CES) prošlog meseca. Koristeći ovo rešenje, pametni telefoni mogu imati mogućnosti dvosmernog slanja poruka i drugih aplikacija za razmenu poruka koje koriste satelite u hitnim situacijama. Proizvođač čipova je rekao da će Snapdragon Satellite biti dostupan na predstojećim RF modemima i više modela procesora serije 8 i 4 za pametne telefone.

„Ugrađivanjem Snapdragon Satellite-a u uređaje sledeće generacije, naši partneri će moći da ponude mogućnosti za razmenu satelitskih poruka zahvaljujući zreloj i komercijalno dostupnoj globalnoj LEO konstelaciji, koja može omogućiti pretplatnicima širom sveta da komuniciraju na otvorenom sa provajderima hitnih službi“, rekao je u saopštenju potpredsednik kompanije Qualcomm za upravljanje proizvodima, Frančesko Grili.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Prošle godine, Apple je uveo satelitske komunikacione funkcije za hitne slučajeve sa serijom iPhone 14 – prvo u SAD i Kanadi, a kasnije u Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj i Velikoj Britaniji preko Globestar-ove satelitske mreže. Prošle nedelje, Samsung je najavio i sopstvenu satelitsku tehnologiju uz obećanje da će je ugraditi u budući pametni telefon.

Štaviše, britanski proizvođač pametnih telefona Bullitt – koji je takođe najavio sopstvenu satelitsku tehnologiju na CES-u – najavio je robustan pametni telefon sa satelitskom vezom nekoliko dana pre MWC-a. Tajvanski proizvođač čipova MediaTek takođe je spreman da na ovom događaju pokaže svoje rešenje za satelitsko povezivanje za pametne telefone. Ovo postavlja osnovu za nadolazeće pametne telefone da imaju funkcije satelitske komunikacije u hitnim slučajevima za udaljena područja u kojima mrežno povezivanje nije pouzdano.

Izvor: Techcrunch

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,