Top50 Glas publike

Optuženi Despacito hakeri

Pre nešto više od mesec dana najpopularniji video na svetu, za pesmu Despacito, bio je, zajedno sa Vevo-om koji ga je na YouTube postavio, meta hakera pod imenima Prosox i Kuroi’SH. Oni su uspeli da upadnu u korisnički nalog Vevo-a i da izbrišu Despacito sa YouTube-a – doduše, tek na nekoliko sati. Danas iz Francuske dolazi vest o hapšenju i podizanju optužnice protiv dvojice 18-godišnjaka iz Pariza koji se sumnjiče za ovo delo.

PCPress.rs Image

Osumnjičeni imenovani samo kao Nassim B. i Gabriel K.A.B, skrivali su se iza navedenih hakerskih imena, preko čega su ih francuski istražitelji, u saradnji sa američkim kolegama, i pronašli. Dvojac je sada suočen sa optužnicama od pet odnosno šest tačaka, među kojima se navodi neovlašćena izmena, brisanje i preuzimanje podataka.

PCPress.rs Image

Da podsetimo, video za pesmu Despacito, koju izvode Luis Fonsi i Daddy Yankee, najgledaniji je video zapis ikada postavljen na YouTube i trenutno beleži preko 5,1 milijarde pregleda. Hakeri su umesto tog videa postavili slike maskiranih ljudi sa oružjem i političke poruke o oslobođenju Palestine, a osim Despacita „pali“ su i neki drugi spotovi popularnih izvođača, kao što su Selena Gomez, Taylor Swift, Katy Perry, Chris Brown i Shakira.

Pročitajte i:  YouTube i upozorenje za spam komentatore

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,