PC Press na IFA 2018: Huawei predstavio Kirin 980, prvi 7nm SoC za mobilne uređaje

Huawei je na IFA 2018 sajmu predstavio svoju novu arhitekturu namenjenu telefonima nove generacije. Reč je o Kirin 980 čipu, nasledniku Kirin 970 modela. Novi čip donosi mnoštvo noviteta, koji se ne tiču samo pomaka u frekvencijama, već i u arhitekturi i energetskoj efikasnosti.

PCPress.rs Image

Najvažniji novitet je odmak Kirina od Big.Little arhitekture, koja kombinuje jezgra visoke i niske frekvencije. Sada je tu Big.Middle.Little arhitektura, koja u praksi znači da imamo dva jezgra visoke frekvencije, dva “srednje” frekvencije i četiri niske frekvencije. Kirin 980 ima osmojezgarni procesor, čija se jezgra visoke i srednje snage baziraju na Cortex-A76 jezgrima, dok se jezgra manje snage baziraju na Cortex-A55 jezgrima. Njihove brzine su 2.8 GHz, 1.92 GHz i 1.8 GHz, respektivno. Huawei se diči unapređenjima performansi do 75%, odnosno energetske efikasnosti do 50% u odnosu na Kirin 970 čip.

PCPress.rs Image

Kirin 980 je prvi svetski SoC izrađen u 7-nanometarskoj izradi. Koristi novu Mali-G76 grafiku, kao i 2133 MHz LPDDR4X memoriju. Mali G76 GPU donosi 46% bolje performanse u odnosu na prethodnika, kao i čak 176% bolju energetsku efikasnost. Takođe, koristi Dual NPU rešenje, prvo takvo rešenje u svetu, za rastuće potrebe AI algoritama i drugih operacija kojima upravlja veštačka inteligencija.

Pročitajte i:  HarmonyOS NEXT neće podržavati Android aplikacije

PCPress.rs Image

Kirin 980 očekujemo u dogledno vreme na brojnim uređajima kompanije Huawei, kao i sestrinskog brenda Honor. Za početak će debitovati u Mate 20 generaciji telefona koju očekujemo na jesen. Konkretno – 16. oktobra će novi telefoni debitovati u Londonu.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: