TrendMicro

Pfizer plaća skoro 120 miliona dolara za aplikaciju koja razlikuje COVID od kašlja

Pfizer plaća 120 miliona dolara za kupovinu male australijske kompanije koja tvrdi da je razvila aplikaciju za pametne telefone koja može precizno dijagnostikovati COVID 19 analizom zvuka kašlja.

PCPress.rs Image

Mala australijska digitalna zdravstvena kompanija ResApp radi na razvoju algoritma koji može da dijagnostikuje respiratorne bolesti jednostavnim proučavanjem zvuka kašlja pacijenta. U početku je sistem bio obučen da dijagnostikuje upalu pluća, ali su od 2019. istraživači pokazali da tehnologija može efikasno razlikovati astmu i bronhitis.

Kada je pandemija krenula tim se brzo okrenuo „hvatanju“ dijanoze COVID 19 tehnologijom prepoznavanja kašlja. Početkom 2022. prvi podaci iz pilot ispitivanja testiranja COVID algoritma otkrili su impresivno dobre rezultate. Sistem može da prepozna 92% slučajeva COVID-a samo na osnovu zvuka kašlja.

Svakako da je Pfizer zainteresovan za ovu aplikaciju. Njenim postojanjem nastaviće se histerija oko pandemije i trajni broj kupaca vakcine. Posebno je zanimljivo razlika u kašlju kod astme i bronhitisa a i specifičnost kašlja COVID-a.

Izvor: newaltalas

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Mobilna aplikacija koja će uskoro pružiti podatke o stanicama za punjenje u realnom vremenu
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *