Neuspešna istraživanja o pametnim satovima koji otkrivaju COVID 19

U ranim danima pandemije COVID-19, zagovornici pametnih satova i kompanije koje se bave tehnologijom za nošenje mislili su da bi uređaji mogli da pomognu u otkrivanju bolesti. Želeli su da obeleže ljude koji su možda bolesni od ove bolesti koristeći stvari kao što su njihov broj otkucaja srca i nivo kiseonika. Strategija bi i dalje mogla da bude razuman način za praćenje bolesti, ali dve godine kasnije obećanje se nije ostvarilo – istraživanje je još uvek nedovoljno razvijeno, prema novom pregledu objavljenom prošle nedelje u The Lancet-u.

PCPress.rs Image

Pregled je pogledao 12 istraživačkih studija i 12 predloženih protokola studija objavljenih 2020. i 2021. koji su pokušali da pronađu obrasce u podacima koje prikupljaju uređaji kao što su Apple Watch, Fitbit i Whoop. Većina ovih studija fokusirala se na ljude koji su već bili pozitivni na COVID-19. Istraživači su tražili obrasce u nosivim podacima iz nekoliko dana pre nego što se osoba razbolela, umesto da prate zdrave ljude i pokušavaju da predvide ko će se razboleti. Nijedno od postojećih istraživanja nije testirano da bi se videlo da li nosivi uređaj zaista može dovesti do ranijeg otkrivanja COVID-19.

Većina algoritama napravljenih da odgonetne COVID-19 iz nosivih podataka uglavnom se fokusira na simptomatsku bolest, pokazalo je istraživanje. Četiri su pokušala da otkriju infekciju pre nego što je osoba počela da pokazuje simptome, sa različitim uspehom – uspeli su da otkriju između 20 i 88 procenata infekcija. Modeli su postajali sve manje precizni što su više dana unapred pokušavali da predvide bolest. „Akumulirani dokazi ukazuju na kompromis između tačnosti modela i njegove sposobnosti da identifikuje infekciju SARS-CoV-2 pre pojave simptoma“, napisali su autori pregleda. To bi takođe učinilo uređaje manje korisnim kao detektori COVID-19 – neka od obećanja ove vrste strategije su označavanje ljudi koji su bolesni dovoljno rano da mogu da se testiraju i izoluju pre nego što prenesu bolest na druge.

Kako razlikovati COVID i grip

Postoje dobri dokazi da su fiziološki signali poput promene telesne temperature, varijabilnosti otkucaja srca i drugih metrila povezani sa nekim obolelim. Ali to uključuje i druge bolesti, ne samo COVID-19, a većina studija u ovom pregledu nije napravila razliku između COVID-19 i stvari poput gripa.

Postoje i problemi pravičnosti u korišćenju nosivih uređaja kao detektora COVID-19 ili drugih bolesti, napisali su autori novog pregleda. Studije uključene u analizu imale su lošu rasnu raznolikost. To je još više zabrinjavajuće jer istraživanja pokazuju da nosivi uređaji često rade drugačije i manje precizno na tamnijim tonovima kože. I nijedan od modela procenjenih u pregledu nije uzeo u obzir menstrualni ciklus, iako postoje promene u telesnoj temperaturi i drugim varijablama povezanim sa različitim fazama ciklusa.

Još uvek neprecizno ali korisno

Uprkos ograničenjima postojećih istraživanja, još uvek je moguće da bi nosivi uređaji mogli da budu dobar način za praćenje i praćenje bolesti. Samo treba da se sprovedu bolja istraživanja da bi se to dokazalo i da se otkrije najbolji način da se uređaji koriste u ovim situacijama. Stručnjaci smatraju da bi i dalje bilo korisno imati čak i osnovni alat koji bi mogao upozoriti nekoga da se možda razboli.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,