Policija ne sme da tera ljude na biometrijsko otključavanje telefona

Sud je presudio da policija ne sme da tera osumnjičene da otključavaju svoj telefon delovima tela. Na ovaj način je biometrijsko otključavanje telefona se izjednačuje sa šifrom koju korisnik stavlja.

biometrijsko otključavanje telefona prepoznavanje lica

Ubrzani razvoj tehnologije naterao je američko zakonodavstvo da ažurira tumačenje zakona. Kako je zaštita telefona uz pomoć prsta, oka ili lica već standard, policajci su terali osumnjičene da otključaju svoje uređaje. Ipak, to više neće moći da rade jer je federalni sudija u Kaliforniji zaključio da je prinudno biometrijsko otključavanje telefona zloupotreba privatnosti.

U presudi se kaže da vlast ne može da natera ljude na nasilno otključavanje telefona prstom ili bilo kojim drugim delom tela. Objašnjenje je da se biometrijski sistem zaštite izjednačava sa šifrom na telefonu. To potpada pod Peti amandman koji kaže da je ne može osumnjičeni da se tera da sam sebe inkriminiše.

Da li policija uopšte ima pravo na biometrijsko otključavanje telefona?

Policija ima i dalje pravo da uzima otisak prsta radi identifikacije i drugih istražnih radnji, ali ne sme da ih koristi za otključavanje mobilnih uređaja. Sud je naložio policiji da nađe druge načine za dobavljanje željenih informacija.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Jedno od njih je npr. slanje naloga Facebooku za uvid u komunikaciju u okviru Facebook Messenger aplikacije. Naravno da je lakše prisloniti prst osumnjičenog, ali sud to tretira kao zloupotrebu moći i ugrožavanje prava na na privatnost.

Organi reda će svakako imati šta da kažu na ovu odluku, naročito kada je reč o slučajevima kada je potrebna hitna reakcija (terorizam, otmica…). U svakom slučaju je interesantno na koji način zakon mora da se ponovo tumači kako bi se regulisali tehnoliški noviteti.

Izvor: Tech News World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,