Preduzetnice izmislile muškog kolegu da bi mogle da posluju

Tehnološke kompanije su u poslednje vreme često kritikovane zbog seksističkih ispada, a jedan od slikovitijih primera je i priča o dve preduzetnice koje su morale da izmisle kolegu muškog pola, te ga potencijalnim finansijerima predstave kao jednog od osnivača firme, da bi uopšte mogle da je pokrenu.

PCPress.rs Image

Penelope Gazin i Kate Dwyer, koje su osnovale Witchsy – online mesto za prodaju umetnina – izmislile su još jednog osnivača, te mu dale ime Keith Mann, a koristile su ga tokom online pregovora sa muškim developerima i dizajnerima, te finansijerima.

Na ovu ideju su došle pošto su primetile da većina spoljnih saradnika, od kojih su dobar deo činili muškarci, sa njima pregovara drugačijim tonom nego sa klijentima koji su muškarci. Tokom jedne prepiske, developer sa kojim su sarađivale je svoj mejl započeo sa “Ok, devojke”, a drugi je pokušao da obriše njihov sajt pošto je Gazin odbila njegovu ponudu za romantični sastanak.

Sve se promenilo pošto su mejlove počele da šalju pod muškim pseudonimom. Dok su ranije na odgovore čekale danima, izmišljenom kolegi bi stizali u roku od nekoliko minuta, te su imali potpuno drugačiji ton.

Pročitajte i:  Google Messages - šifrovana RCS grupna ćaskanja

Ove preduzetnice nisu prve koje su naišle na problem na tehnološkoj poslovnoj sceni. Poslednjih meseci su velike kompanije, poput Google-a, Uber-a, Oracle-a, te Palantir-a uključene u velike seksističke skandale. Tako je Google otpustio James-a Damore-a zbog štete koju je zaposlenima naneo iznoseći negativne rodne stereotipe, a bivši izvršni direktor Ubera morao je da podnese ostavku pošto je više radnica te kompanije svedočilo o seksualnom zlostavljanju.

Witchsy je u prvoj godini poslovanja zaradio oko 200. 000 dolara od prodaje, a sklopio je i ugovor sa Justin-om Roiland-om, jednim od kreatora animirane serije Rick and Morty. Veličinu ovakvog uspeha najbolje je sagledati očima preduzetnica čiji je izmišljeni kolega dobijao više poštovanja od saradnika samo zato što je izmišljen kao muškarac.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,