Top50 Glas publike

Qualcomm pravi 5nm ARM čipove za Windows laptopove

Qalcomm proširuje svoju ponudu čipova zasnovanih na ARM-u za Windows i Chromebook sa Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 platformama. Pored toga, kompanija ima za cilj da napaja ručne uređaje za igranje koristeći Snapdragon G3x Gen 1 čipsetove.

Qualcomm pravi 5nm ARM čipove za Windows laptopove

Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 stižu u prvoj polovini 2022.

Snapdragon 8cx Gen 3 je prva 5nm PC platforma koji ju Qualcomm dizajnirao imajući na umu ultra tanke laptopove bez ventilatora. Kompanija navodi da su prelazak na 5nm procesni čvor i druge optimizacije omogućile poboljšane performanse Kryo CPU-a uz održavanje sličnih nivoa potrošnje energije kao kod Gen 2 čipseta. Ovi 5nm čipovi će isporučiti do 85% poboljšane performanse u poređenju sa prethodnom generacijom. Zajedno sa 5G i WiFi 6/6E konektivnošću, platforma nudi višednevno trajanje baterije i unapređene funkcije kamere i zvuka. Pored toga, Snapdragon 8cx Gen 3 podržava do 4K HDR kvalitet snimka i čak četiri kamere.

Što se tiče Snapdragona 7c+ Gen 3, ta platforma je dizajnirana za računare početnog nivoa i Chromebook-ove, a pojavila se samo šest meseci nakon prethodne generacije. Qualcomm kaže da će 6nm 7c+ Gen 3 platforma isporučiti do 40% poboljšane performanse procesora i čak 35% poboljšane grafičke performanse u odnosu na čipsetove prethodne generacije. Očekuje se da će uređaji sa Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 čipsetovima debitovati u prvoj polovini 2022. godine.

Pročitajte i:  Qualcomm lansira auto čip za zabavu

Razer je sarađivao sa Qualcomm-om na kompletu za ručne igre koji je od danas dostupan programerima preko Razer-ovog web sajta. Uređaj ima 6,65-inčni OLED ekran od 120 Hz, sa 10-bitnom HDR podrškom, četvorosmerne zvučnike i ugrađeni kontroler. Uređaj se čak može koristiti i za strimove uživo koji uključuju audio i video izvore sa plejera, pošto ima kameru od 1080p 60 fps i dva mikrofona.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: