Qualcomm zabrinut zbog akvizicije ARM-a

Proizvođač čipova Qualcomm tiho se usprotivio NVIDIA-inom preuzimanju ARM-a od 40 milijardi dolara. Kompanija je navodno rekla Federalnoj komisiji za trgovinu, kao i njenim regulatornim kolegama u Velikoj Britaniji, EU i Kini, da ima zabrinutosti zbog predstojećeg preuzimanja.

PCPress.rs Image

Politika ipak umešana u poslovne odluke

Konkretno, kaže se da se Qualcomm protivi kupovini jer veruje da će NVIDIA sprečiti ARM da licencira svoje dizajne arhitekture procesora drugim kompanijama. ARM trenutno dozvoljava da više od 500 kompanija, uključujući Qualcomm, koristi njihovu tehnologiju. FTC je nedavno zatražio od ARM-a, trenutnog vlasnika SoftBank-a i NVIDIA-e, da pruže dodatne informacije i dokumentaciju, što bi moglo trajati mesecima. Takođe se razgovara sa kompanijama koje mogu imati uvid koji bi mogao da informiše o eventualnoj odluci. Svi kažu da će ovo biti bolna i duga istraga.

Na kraju, namere NVIDIA-e za ARM možda neće igrati toliko važnu ulogu u odlukama koje regulatori donose kao trenutni poslovni model kompanije. ARM se razlikuje od gotovo bilo kog drugog entiteta u tehnologiji. Njegov model licenciranja omogućava kompanijama poput Qualcomma, Apple-a i Samsung-a da koriste dizajn njegove arhitekture procesora i grade čipove koji su svi manje ili više konkurentni jedni drugima.

Pročitajte i:  Samsung-ovi planovi za 2022. godinu

Politika bi mogla isto tako brzo progurati akviziciju. U SAD-u postoji podrška sa obe strane političkog spektra da se zauzda velika tehnologija. Čak i ako bi FTC odobrio posao, još uvek bi trebalo da prođe još teže regulatorne prepreke u Kini. Svi znakovi upućuju na zemlju koja se protivi akviziciji s obrazloženjem da bi američkoj firmi prepustila kontrolu nad kompanijom koja je presudna za konkurentnost domaćih tehnoloških giganata, kao što je Huawei, čime bi je uključila u tekući trgovinski rat između dve zemlje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: