BIZIT plus

Radnici kompanije Apple u Australiji planiraju božićni štrajk

Stotine radnika Apple kompanije u Australiji spremaju se da stupe u štrajk u oči Božića.

PCPress.rs Image

Za veće plate i bolje uslove rada

Stotine radnika Apple u Australiji spremaju se da stupe u štrajk uoči Božića tražeći bolje uslove rada i plate, rekli su sindikalni lideri i osoblje, što će verovatno naštetiti prodaji i uslugama proizvođača iPhone u zemlji.

Manje od dvodnevnog štrajka oko 200 do oko 4000 zaposlenih u Apple u Australiji dolazi nakon što se američki tehnološki gigant suočava sa prekidima zbog nemira radnika u njegovoj glavnoj fabrici u Kini.

Članovi australijskog sindikata radnika maloprodaje i brze hrane traže od Apple fiksne liste, poznate sate rada, slobodne vikende i dogovoreno godišnje povećanje plata. „Ovaj božićni štrajk je način da naši članovi vrate svoje vreme sa porodicama i prijateljima, dok rukovodstvo nastavlja da odbija radnicima i daje najosnovnija minimalna prava.“ – rekao je sekretar udurženja.

Napori da se menadžment dovede za pregovarački sto su propali tokom ove nedelje, a Apple je odbio da se sastane do februara. Radnici koji štrajkuju izašli bi iz Apple maloprodajnih objekata u 15:00 pm 23. decembra i tokom Banje noći, odnosno tačno vreme kada je vrhunac prodaje Apple proizvoda. Akcija se širi na celu zemlju.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Potparol Apple je odbio da komentariše pregovore. U junu ove godine radnici kompanije u Meilendu su prvo maloprodajni radnici tehnološkog giganata koji su se pridružili sindikatima u SAD.

Apple nema problem samo sa radnicima u Australiji i Kini, već i u SAD. Google je nedavno imao takođe problem sa štrajkom radnika. Radnici zahtevaju veća prava. Ali se postavlja pitanje koja tačno prava? Australija i Kina su samo jedna od država u kojoj Apple proizvodi uređaje i mesta gde ih veoma dobro prodaje. Ukoliko mu ne budu odgovarali zameniće ih nekom drugom državom tzv. drugog sveta. Apple to već i čini – polako se seli u Indiju.

Radnici se suštinski obraćaju pogrešnim adresama. Njihov problem se ne odnosi na poslodavca koji je zapravo ništa drugo do vlasnik i može da određuje uslove na koje se pristaje ili ne pristaje. Problem je zapravo u uređenjima državnih sistema, a ne u stranim poslodavcima.

Upravo na primeru štrajka radnika Apple kompanije, može da se uoči da su sve navedene države zapravo u sopstvenom problemu, koji suštinski ima najmanje veze sa Apple. Čini se da je Apple veoma svestan svoje pozicije i da neće da trpi više štetu koja mu se nanosi. To pokazuje odlučnost o preseljenju pogodna a može se očekivati da će ući i u određene tužbe sa navedenim državama, koje suštinski jesu bili garanti mirne poslovne klime.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Izvor: tech.hindustantimes.com

Facebook komentari: