Top50 Glas publike

Raketa Starship Hopper oštećena nakon snažnih vetrova u Teksasu

Elon Musk je saopštio da je Hopper verzija Starship letelice oštećena usled jakih vetrova u Teksasu, te da će za popravku biti potrebno nekoliko nedelja. Na društvenim mrežama se ubrzo pojavila i fotografija oštećene letelice, na kojoj se vidi da je vetar oborio brod, što je dovelo do ozbiljnijih oštećenja u prednjem delu.

PCPress.rs Image

Musk je u decembru 2018. godine najavio Starship – novo ime za ogromnu raketu koja je prethodno bila poznata kao „BFR“, koja bi putnike trebalo da ponese na put u kosmos, oko Meseca, i sve do Marsa. Tom prilikom je objavljeno da samo „nos“ rakete ima nekoliko spratova, te da cela raketa broji čak 18 nivoa. Starship Hopper je test verzija originalne letelice, napravljena za probna lansiranja, te se ne radi o brodu koji će jednom poleteti u kosmos, već o letelici koja može da uzleti vertikalno, a do visine od oko pet kilometara.

https://twitter.com/NASASpaceflight/status/1088082288062148609

Sa testiranjem je trebalo da se počne do kraja januara, ali se zbog oštećenja to neće dogoditi. Test letovi su važni zbog toga što bi pružili informacije o tome kako bi trebalo lansirati originalnu Starship letelicu, koja bi jednog dana mogla da ponese do 100 putnika i 150 tona tereta put Marsa.

Pročitajte i:  Twitter otpustio 4.400 radnika po ugovoru

Izvor: Business Insider

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,