BIZIT 2022

Ratovi browsera: Microsoft Edge počinje da “krade” korisnike Google Chrome-a

Novi podaci sugerišu da Microsoft Edge polako počinje da odvlači korisnike od Google Chrome-a, koji već godinama drži čvrstu poziciju na tržištu web browsera.

PCPress.rs Image

Da li će Microsoft Edge uskoro postaviti pravi izazov za Chrome?

Prema najnovijim podacima iz Statcounter-a, tržišni udeo Microsoft Edge je premašio 4% po prvi put u novembru, učvrstivši mesto browsera kao trećeg najpopularnijeg servisa na svetu (iza Safarija i Chrome-a). U međuvremenu, jedini veliki browser koji je izgubio tržišni udeo prošlog meseca, bio je Google Chrome, koji je sada zauzima 64,04% web aktivnosti, što je pad sa 65,27% na vrhuncu tokom leta.

Naravno, jaz između Microsoft Edge-a i Google Chrome-a ostaje ogroman, a ovaj drugi neće uskoro sići sa vrha. Microsoft će ipak biti ohrabren performansama svog novog vodećeg browsera, sa kojim se nada da će povratiti uporište na tržištu browsera nakon zloglasnog pada Internet Explorer-a (koji je nekada koristilo 95% korisnika interneta). Otkako je novi Edge zasnovan na Chromiumu počeo sa radom prošle godine, njegov rast je velikim delom podstaknut povlačenjem Edge Legacy-a i Internet Explorer-a, čije je korisnike Microsoft pažljivo usmerio ka svojoj novoj usluzi.

Pročitajte i:  Sada možete da sakrijete svoje privatne sesije pregledanja na Android-u iza otiska prsta

Međutim, da bi održala ovu stopu rasta, kompanija ima zadatak da smisli kako da odmami ljude od Firefox-a, Safarija i Chrome-a. Poslednjih meseci, Microsoft je bio agresivan u svojim pokušajima da nametne Edge, koristeći veliku bazu za instalaciju Windows 10 i 11 kako bi povećao broj svojih korisnika. Kompanija je takođe isporučila konzistentan niz novih funkcija za browser, u rasponu od novih Microsoft 365 integracija do alata dizajniranih da pomognu korisnicima da uštede novac uoči Božića. Nakon što je prvi put u julu pretekao Mozilla-in browser na rang listi, čini se da Edge uspešno popunjava svoju korisničku bazu konverzijama iz Chrome-a. Doduše, napredak je spor, ali znaci su pozitivni za Microsoft.

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,