Solarni motocikl za borbu protiv lovokradica

Švedski proizvođač električnih motocikala CAKE udružio se sa vlastima iz Južnoafričke Republike, kako bi udruženim snagama stali na put lovokradicama koje neometano love u zabačenim delovima rezervata. Tako je nastao motocikl Kalk AP, koji je toliko tih da može da pomogne u zaštiti ugroženih vrsta od ilegalnog lova.

PCPress.rs Image

Suprotno od uvreženih verovanja, osnovni razlozi za nelegalni lov su siromaštvo i potreba za hranom, budući da lokalno stanovništvo uglavnom nema druge izvore prihoda. To ipak ne opravdava nekontrolisano ubijanje životinja, posebno ugroženih vrsta koje se ne koriste u ishrani. Problem je u tome što lovokradice biraju zabačene oblasti u kojima nema puteva, pa patrolna vozila do njih ne mogu da stignu. Tu na scenu stupaju motocikli, ali je problem u tome što se koriste modeli na benzin, koji pored toga što zagađuju, prave i veliku buku, što lovcima daje prednost.

Novi CAKE motocikli bi mogli da poboljšaju situaciju, a najpre Kalk AP, koji može da se kreće brzinom do 90 kilometara na sat. Najveća prednost ovog modela je što koristi solarnu energiju, a prvih 50 modela je potpuno besplatno, budući da će se koristiti za „više dobro“ i zaštitu ugroženih vrsta.

Pročitajte i:  Struja na sunce (Besplatno izdanje)

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,