ASUS ROG Flow

Solarni motocikl za borbu protiv lovokradica

Švedski proizvođač električnih motocikala CAKE udružio se sa vlastima iz Južnoafričke Republike, kako bi udruženim snagama stali na put lovokradicama koje neometano love u zabačenim delovima rezervata. Tako je nastao motocikl Kalk AP, koji je toliko tih da može da pomogne u zaštiti ugroženih vrsta od ilegalnog lova.

Suprotno od uvreženih verovanja, osnovni razlozi za nelegalni lov su siromaštvo i potreba za hranom, budući da lokalno stanovništvo uglavnom nema druge izvore prihoda. To ipak ne opravdava nekontrolisano ubijanje životinja, posebno ugroženih vrsta koje se ne koriste u ishrani. Problem je u tome što lovokradice biraju zabačene oblasti u kojima nema puteva, pa patrolna vozila do njih ne mogu da stignu. Tu na scenu stupaju motocikli, ali je problem u tome što se koriste modeli na benzin, koji pored toga što zagađuju, prave i veliku buku, što lovcima daje prednost.

Novi CAKE motocikli bi mogli da poboljšaju situaciju, a najpre Kalk AP, koji može da se kreće brzinom do 90 kilometara na sat. Najveća prednost ovog modela je što koristi solarnu energiju, a prvih 50 modela je potpuno besplatno, budući da će se koristiti za „više dobro“ i zaštitu ugroženih vrsta.

Pročitajte i:  Elon Musk: Tesla Roadster kao leteće vozilo

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , ,