TrendMicro

Sony predstavio AI senzor za kamere

Godinama unazad, evolucija image senzora svodila se na pakovanje više piksela u senzor i smanjenja njegovih fizičkih dimenzija. Sada izgleda počinje nova era na tom polju, jer je Sony predstavio prve senzore koji u sebi sadrže AI čip. U pitanju su IMX500 i IMX501 senzori rezolucije 12.3 MP. Oni su u stanju da obave jednostavne zadatke mašinskog učenja, kao što su prepoznavanje objekata na sceni.

PCPress.rs Image

Pametne kamere

Ovo možda na prvi pogled ne izgleda mnogo ubzudljivo, ali će omogućiti kamerama u uređajima da budu mnogo pametnije i korisnije. Za početak, biće obezbeđena veća privatnost podataka jer će senzori sve AI taskove obavljati samostalno. Ovo će verovatno imati veliku primenu u Evropi, zbog GDPR-a, koji je znatno ograničio kako organizacije mogu da upotrebljavaju uređaje za video nadgledanje.

Ugrađeni AI takođe znači da će se informacije obrađivati u realnom vremenu. Na primer, sistem će moći da odmah upozori obezbeđenje ako neko od zaposlenih ulazi u prostorije kompanije bez zaštitne maske (što je danas jedna od veoma aktuelnih tema). Kamere mogu da obaveštavaju prodavce kada se isprazne police sa proizvodima u prodavnicama, mogu da otkriju koja su najatraktivnija mesta u prodavnici na osnovu praćenja kretanja kupaca…

Pročitajte i:  Sony i Honda očekuju prve porudzbine EV 2025. godine

Masovno prisustvo od naredne godine

Naravno, ovi senzori neće moći da zamene sofisticirane cloud zasnovane sisteme za mašinsko učenje, iz prostog razloga što nemaju toliku procesorsku snagu. Ali ovo možemo smatrati prvim korakom u budućnost u kojoj će kamere imati integrisane specijalizovane računare koji će vršiti različite obrade podataka.

Prvi semplovi IMX500 već su poslati Sony-jevim partnerima, dok će IMX501 biti poslat tokom juna. Prvi uređaji koji bi mogli da koriste ove senzore mogli bi da se pojave na tržištu tokom sledeće godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,