BIZIT 2022

Sony se bori da obori cenu PS5

Prema novom izveštaju koji je objavio Bloomberg, Sony će imati velikih problema prilikom lansiranja svoje nove konzole, PlayStation 5. Kako za sada stvari stoje, cena komponenti za proizvodnju PS5 konzole iznosi oko 450 dolara po komadu, što je velika razlika u poređenju sa 381 dolarom po jedinici za PS4.

Playstation 5 cena

PlayStation 4 jedina profitabilna konzola

Svet konzola uvek je bio zanimljiv kako gejmerima, tako i ekonomistima. Većina konzola pravljena je i prodavana u startu sa gubicima, jer je cena hardvera prevazilazila prodajnu cenu. To je bio slučaj sve do izlaska Sony PlayStation 4 konzole, koja je od starta bila profitabilna.

Ako Sony ne bude bio spreman da prodaje PS5 sa gubicima, onda će ova konzola biti znatno skuplja od trenutno aktuelne PS4 verzije. Cena PS4 trenutno iznosi 399 dolara, ali se često prave akcije i mogu se naći i za 299 dolara. PlayStation 3 je bio potpuni debakl jer je kompanija izgubila milijarde, i onda su sa PS4 napravili pun pogodak. Soniju je potrebno da pronađe zlatnu sredinu, ili da jednostavno krene sa gubicima i nadoknadi ih kroz različite usluge i dodatke.

Pročitajte i:  Sony završava kupovinu Bungie-a

sony ps5 logo

Zašto je cena PS5 konzole previsoka?

Prvi razlog zašto će Sonijeva nova konzola biti skupa jeste u upotrebi SSD fleš memorija, čija je cena visoka u proizvodnji. Pogotovo je problem što njihova proizvodna cena varira, pa ni sam Sony ne zna kako da se postavi prema tome. Još jedan faktor pri određivanju cene jeste i količina SSD memorije za koju će se Sony odlučiti pri kreiranju nove konzole. Kako je najavljeno, PS5 dolazi sa AMD GPU-om nove generacije i verovatno mnogo RAM memorije.

U izveštaju Bloomberga navodi se i da Sony radi na razvoju novog PlayStation VR headseta, i da će izaći nakon lansiranja PS5.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,