BIZIT plus

SOS preko satelita za iPhone 14 krajem meseca

Apple-ov novi hitni SOS preko satelita za njegove modele iPhone 14 i iPhone 14 Pro stiže kasnije ovog meseca. Vlasnici iPhonea 14 i 14 Pro u SAD i Kanadi moći će da počnu da koriste satelitsku vezu kako bi pomogli da se poruke i informacije o lokaciji prenesu hitnim službama kada su van dometa ćelije.

PCPress.rs Image

Usluga će biti besplatna prve dve godine za nove vlasnike iPhonea 14 i 14 Pro, a oslanjaće se na antene telefona za povezivanje na satelitske frekvencije. Tokom prvobitne najave usluge, Apple je rekao da može potrajati manje od 15 sekundi da pošalje poruku sa jasnim pogledom na nebo. Takođe možete da koristite aplikaciju Find My da delite svoju lokaciju sa prijateljima i porodicom.

Ova nova SOS funkcija za hitne slučajeve putem satelita omogućena je partnerstvom kompanije Apple sa Globalstar-om i fondom od 450 miliona dolara za satelitsku infrastrukturu. Ovo finansiranje je deo većeg fonda za naprednu proizvodnju u Apple-u koji je kompanija koristila za proizvodnju stakla za iPhone sa Corning-om, laserske komponente za Face ID, pa čak i komplete za testiranje na covid.

Pročitajte i:  Apple naučno-fantastična drama Invazija dobija treću sezonu 

Više od 300 zaposlenih u Globalstar-u podržaće novu satelitsku hitnu SOS uslugu, navodi Apple. Kada se ova funkcija koristi, Apple kaže da „poruku prima jedan od 24 Globalstar-ova satelita u niskoj orbiti koji putuje brzinom od približno 16.000 mph.

Apple nije naveo tačno kada će nova funkcija Hitne SOS preko satelita debitovati kasnije ovog meseca, ali kompanija je prvobitno rekla da će biti „dostupna sa ažuriranjem softvera za iOS 16 koje dolazi u novembru“. Apple je već objavio iOS 16.1, a iOS 16.2 je trenutno u beta testiranju. Kod unutar iOS 16.1 beta takođe je otkrio da bi mogao postojati satelitski SOS demo režim, tako da ćete možda moći da se upoznate sa ovom novom funkcijom pre nego što budete morali da je stvarno koristite.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: