SpaceX otpušta zaposlene zbog kritika protiv Musk-a

Predsednica SpaceX-a je rekla da je pismo nateralo zaposlene da se osećaju „zastrašeno i maltretirano“.

PCPress.rs Image

Optužbe protiv Musk-a

Prema izveštajima New York Timesa-a, SpaceX je otpustio zaposlene koji su učestvovali u pisanju i distribuciji otvorenog pisma u kojem se kritikuje Elon Musk. U pismu se Musk-ovo ponašanje na društvenim mrežama naziva „čestim izvorom ometanja i sramote“ i od SpaceX-a se traži da osudi njegove postupke.

Prema rečima troje neimenovanih zaposlenih i mejlu predsednice i izvršne direktorke kompanije SpaceX Gwynne Shotwell, kompanije je otpustila neke od organizatora pisma, ali nema naznaka koliko ih je otpušteno.

„SpaceX je otpustio izvestan broj zaposlenih“, napisala je Shotwell-ova. „Pismo, molbe i opšti proces učinili su da se zaposleni osećaju neprijatno, zastrašeno i maltretirano ili ljuto jer je pismo izvršilo pritisak da potpišu nešto što nisu njihovi stavovi. Imamo previše posla da obavimo i nema potrebe za tom vrstom preteranog aktivizma“.

U otvorenom pismu zaposlenih pominju se nedavne optužbe za seksualno zlostavljanje u koje je uključen Musk. Optužbe su navodno dovele do nagodbe od 250.000 dolara. Musk je rekao da su optužbe “potpuno neistinite” i grubo se našalio o nekim detaljima na Twitter-u. SpaceX je branio Musk-a a Shotwell-ova je rekla da ona „lično“ veruje da su optužbe lažne.

Pročitajte i:  Musk vodi četiri kompanije i sada će biti izvršni direktor Twittera

Druga tema u pismu bilo je ometanje zbog Musk-ove upotrebe Twitter-a. U februaru je SEC otvorio istragu protiv Musk-a. Takođe, sud je nedavno odlučio da advokati kompanije Tesla moraju da odobre njegove tvitove pre objavljivanja.

Početkom juna, Musk je rekao zaposlenima da moraju provesti najmanje 40 sati u toku nedelje u kancelariji ili rizikuju da budu otpušteni.

U svom mejlu, Shotwell-ova je dodala da „zasipanje hiljade ljudi širom kompanije uzastopnim neželjenim mejlovima i traženje od njih da potpišu pisma i popune nesponzorisane ankete tokom radnog dana nije prihvatljivo. Ostanite fokusirani na misiju SpaceX-a i iskoristite svoje vreme da uradite najbolje svoj posao. Ovako ćemo stići do Marsa.”

Zaposleni su zaštićeni od agresije prema OSHA pravilima o uzbunjivačima ali ona se generalno odnose na pitanja kao što su bezbednost, prevara, pitanja životne sredine i zdravstveno osiguranje. Ipak, otpuštanja će verovatno izazvati još jednu rundu kontroverze koja naravno uključuje Musk-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,