SpaceX pušta internet putem Starlink satelita sredinom 2020. godine

SpaceX je 22. aprila lansirao osam Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Nedugo zatim, sateliti su mogli da budu uočeni sa Zemlje, kao svetlucave tačke na noćnom nebu. Prema izveštajima koji stižu iz kompanije, radi se na tome da se taj odsjaj smanji jer bi mogao da ometa naučnicima u istraživanju svemira.

PCPress.rs Image

30 hiljada satelita

Osnivač i CEO Elon Musk kaže da ti zakloni, koji su napravljeni od tamne pene, mogu minimalno da utiču na radio transmisije – i pomognu da se sateliti manje vide. To je dobra vest za astronome, koji se brinu da sve veći broj Starlink satelita mogao da im oteža pogled ka vasioni.

Kompaniji je do sada odobreno da lansira 12.000 satelita, a aplicirala je za lansiranje još 30.000. Trenutno ih je 442 u zemljinoj orbiti, a radi perspektive, čitavo čovečanostvo je do sada u svemir lasniralo ukupno nešto manje od 10.000 objekata.

SpaceX konstantno lansira nove satelite u svemir od prošle godine, a još jedan deo se sprema da pošalje sledećeg meseca. Taj sledeći tovar će biti opremljen tom tamnom penom, a nadaju se da će internet uslugu moći pomoću Starlink programa da omoguće sredinom godine.

Pročitajte i:  Elon Musk objavio da Starlink napušta beta fazu u oktobru

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,