Top50 Glas publike

Srbija dobija strategiju o veštačkoj inteligenciji do kraja 2019.

Srbija će se do kraja 2019. godine pridružiti malom broju zemalja u svetu koje imaju zvaničnu strategiju o veštačkoj inteligenciji, najavio je savetnik predsednika Vlade Srbije za IT i preduzetništvo Nenad Paunović i dodao da Srbija mnogo ulaže u razvoj veštačke inteligencije (AI) kao jedne od najvažnijih alatki za rast izvoza u IT industriji.

PCPress.rs Image

Paunović je na panelu posvećenom veštačkoj inteligenciji, uoči otvaranja Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, rekao da naša zemlja ima dugu i jaku tradiciju tehnologija koja datira iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka kada su, kako je rekao, američki naučnici dolazili u Srbiju da uče o robotici. “Sa unapređenjem interneta i digitalnom ekonomijom naš IKT sektor je iskoristio te mogućnosti i postali smo zemlja izvoznica IT programa sa godišnjom stopom rasta iznad 30%“, rekao je Paunović i dodao da Vlada Srbije mnogo ulaže u razvoj IT tehnologija.

Ukazao je na primer kompanije 3lateral koja, kako je naveo, koristi veštačku inteligenciju za kreiranje digitalne replike ljudi u video igricama i filmovima, ne samo kada je reč o pokretima već i neverovatno preciznim ekspresijama na licu. Takođe, naveo je i primer Instituta Biosens, koji je u vlasništvu države, koji koristeći veštačku inteligenciju pravi fotografije zemljišta koje pomažu poljoprivrednicima da na najbolji mogući način iskoriste svoje obradive površine. “Značaj tog projekta je prepoznala i EU i biće jedan od deset izuzetnih evropskih centara, a jedini za digitalnu poljoprivredu”, rekao je Paunović i dodao da su u Srbiji i predstavništva velikih kompanija kao što su Microsoft, Continental, NCR, Nutanix koje zapošljavaju AI i IT inženjere iz Srbije čije se tehnologije primenjuju širom sveta.

Pročitajte i:  Adobe planira da prodaje AI-generisana umetnička dela

Paunović je podsetio i da je digitalizacija ključni prioritet Vlade Srbije i da su u tom smislu postignuti značajni rezultati u oblasti obrazovanja, poboljšanju poslovnog okruženja i direktnoj podršci digitalnim kompanijama i projektima o veštačkoj inteligenciji.

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,