BIZIT plus

Tehnika zasnovana na AI može da otkrije srčana stanja i pomoći u sprečavanju srčanih udara

Tehnika koristi slike optičke koherentne tomografije (OCT) za praćenje arterijskog plaka.

U onome što može dovesti do razvoja novih tretmana za srčane bolesti, istraživači su stvorili novu tehniku veštačke inteligencije (AI) koja može otkriti eroziju plaka u srčanim arterijama. Tehnika koristi slike optičke koherentne tomografije (OCT) za praćenje arterijskog plaka. Nalaz je ključan jer dezintegracija plaka može poslužiti kao uvod u srčani udar ili druge teške srčane bolesti. OCT, koji je optička tehnika snimanja, može se koristiti u krvnim sudovima za proizvodnju 3D slika koronarnih arterija koje prenose krv do srčanih mišića.

PCPress.rs Image

OCT tehnika se koristi za uočavanje erozije plaka. Ali, obim generisanih podataka i poteškoće u tumačenju slika izazivaju značajnu varijabilnost među posmatračima. U pokušaju da ovo reše, istraživači su uveli AI u OCT tehniku da identifikuju eroziju plaka.

„Ako arterije koje oblažu plak holesterola počnu da erodiraju, to može dovesti do naglog smanjenja dotoka krvi u srce poznatog kao akutni koronarni sindrom, što zahteva hitno lečenje. Naša nova metoda mogla bi da pomogne u poboljšanju kliničke dijagnoze erozije plaka i da se koristi za razvoj novih tretmana za pacijente sa srčanim oboljenjima“, rekao je Zhao Wang sa Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju Kine. Wang je takođe vodeći autor studije objavljene u Biomedical Optics Ekpress.

Pročitajte i:  Vakum posuda isporučuje lek kroz obraz 

Nova metoda veštačke inteligencije sastoji se od dva osnovna koraka gde prvo AI model poznat kao neuronska mreža analizira originalnu sliku i dva dela informacija o obliku da bi predvideo regione erozije plaka.

Ovo predviđanje se zatim usavršava kroz algoritam za naknadnu obradu koji oponaša znanje profesionalnih lekara za postavljanje dijagnoze. „Morali smo da razvijemo novi AI model koji uključuje eksplicitne informacije o obliku, ključnu karakteristiku koja se koristi za identifikaciju erozije plaka na OCT slikama. Osnovna tehnologija intravaskularnog OCT imidžinga je takođe ključna jer je trenutno modalitet snimanja najviše rezolucije koji se može koristiti za dijagnostikovanje erozije plaka kod živih pacijenata“, rekao je Wang.

Izvor: gadgets360

Facebook komentari: