TikTok ponovo na udaru kritike u Vašingtonu

Pre dve godine Donald Tramp je izjavio da će zabraniti TikTok u SAD-u, putem izvršne naredbe. Tramp je otišao ali Vašington i dalje želi da se obračuna sa TikTok-om.

PCPress.rs Image

Problem Vašingtona i TikToka već nego vreme tinja i preti da se pretvori u ozbiljnu vatru. Osnovni problem je veza ove kompanije sa Kinom. Sve veći broj američkih zakonodavaca poziva Bajdenovu administraciju da preuzme akciju protiv TikToka, a kao osnovni razlog se navodi zabrinutost za nacionalnu bezbednost i privatnost podataka. Kritike potiču iz izveštaja Buzzfeed News, objavljenom u junu, gde se navodi da se podacima američkih korisnika pristupa iz Kine.

TikTok je odgovorio da „se našim inženjerima na lokacijama van SAD-a, uključujući i Kinu, može odobriti pristup korisničkim podacima po potrebi i pod strogim kontrolama“. Sa jedne strane, TikTok i jeste potvdio da se podacima pristupa sa drugih lokacija ali odlučno tvrdi da ne postoji mogućnost zloupotrebe podataka od strane Kine, a posebno kineskih službi.

Sa druge strane, lobi tehnoloških giganata pokušavaju na sve načine da uruše popularnost i onemoguće rad ove mreže, a u prvom redu se misli na Facebook, Instagram i Metu, odnosno jednu kompaniju. TikTok je značajno stavio senku nad svim aplikacijama Facebook kompanije i smatra se za njihovog najvećeg rivala, koji po svoj prilici dobija utakmicu.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Kako se Facebook trenutno na mnogim kontinentima suočava sa brojnim problemima i značajnim padom broja korisnika, može se uskoro očekivati mnogo veća bura oko pitanja bezbednosti podataka američkih korisnika kada je u pitanju TikTok. Svakako da će se kao argument korisiti Kina i vlada Kine, sa ciljem podizanja histerije i odvraćanja korisnika od TikToka. Dok niko neće postaviti pitanje šta se dešava sa podacima svih korisnika Facebook-a, Instagrama i sada Mete? U svakom slučaju tema TikToka i napada na ovu mrežu se tek otvara.

Izvor: edition.cnn.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,