Data centri 2024

Tim Cook:”Investitori treba da se fokusiraju na srećne Apple korisnike”

Apple CEO Tim Cook je izjavio da je imperativ sreća Apple korisnika, dok je iz nekog razloga investitorima sa Wall Streeta važniji profit. Ipak, Cook smatra da je zadovoljstvo korisnika itekako bitno, iako se iPhone telefoni ne kupuju više kao nekada.

Tim Cook apple korisnici sreća

Tim Cook je tokom intervjua za CNBC istakao da je zadovoljstvo Apple korisnika veoma bitno iako ne obnavljaju tehniku toliko često koliko bi on želeo. On je istakao lojalnost i zadovoljstvo kao dve od tri najvažnije stvari za kompaniju – treća stvar su inovacije.

Broj iPhone telefona koje je Apple prodao u poslednjem kvartalu je mnogo manji od očekivanog, istakao je Cook. Ipak, on ima reči utehe za Wall Street.

“Želim da korisnici budu srećni. Mi radimo za njih”

Apple CEO smatra da je prodaja manja jer su korisnici veoma srećni sa svojim uređajima pa im ne treba novi. To je, po njemu, dobro jer će oni vremenom svakako kupiti drugi uređaj.

Pročitajte i:  iPhone skoro 20 godina kasnije 

Slabija prodaja iPhone u Kini glavni razlog zabrinutosti

Intervju se pojavio manje od nedelju dana nakon što je Apple upozorio investitore na slabije rezultate praznične prodaje. Negativni rezultati dolaze usled slabije prodaje iPhone telefona u Kini. To je i razumljivo s obzirom na to da su pojedini iPhone modeli zabranjeni usled trgovinskog rata sa Amerikom.

Dodatni razlog slabije prodaje novih telefona mogu se pronaći u jeftinijim baterijama za starije modele. Naime, nakon što je otkriveno da Apple namerno usporava stare modele telefona “zbog slabljenja baterije”, ponuđene su nove. Na ovaj način su korisnici jednostavno kupili bateriju i nastavili da koriste svoj stari telefon, umesto da kupe novi iPhone.

iphone telefon prodaja u kini

Kina utiče na Apple poslovanje

Apple poslovanje umnogome zavisi od Kine. Ne samo što se tamo sklapaju iPhone uređaji (bar dok ih Trump ne natera da se vrate u SAD), već je reč o ogromnom tržištu. Čak 20 posto Apple prihoda stiže upravo iz ove azijske zemlje. Ipak, kako je preneo Tim Cook – kineska ekonomija se usporava, što je uticalo na smanjenje potrošnje. Ekonomski rast u prošloj godini je najslabiji još od 1990-te godine, a ova godina ne deluje da će biti bolja.

Pročitajte i:  Apple želi sve TSMC-ove 2nm čipove

Zbog svih ovih razloga, Apple akcije su se počele da padaju, iako je menadžement izuzetno optimističan. To se može zaključiti pre svega po zaradi koju je ostvario SEO Tim Cook prošle godine. On je dobio povišicu od 22 posto, što znači da je zaradio skoro 16 miliona dolara.

Interesantno je da za njegovu redovnu platu Apple izdvojio tri miliona dolara, dok ostatak predstavlja bonus. I ostalim menadžerima su isplaćeni bonusi za prošlu fiskalnu godinu koja se završila u septembru 2018. Kako stoje stvari, sličan bonus neće biti na stolu ako se nastavi trenutna situacija.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,