Top50 Glas publike

Tvorac bitkoina prvi bilioner na svetu

Pravi identitet osobe koja je kreirala bitkoin, a koja se predstavlja kao Satoshi Nakamoto, još uvek nije poznat, te se ne zna da li se radi o pojedincu ili, pak, grupi ljudi. Ali ako se radi o jednoj osobi, Nakamoto je trenutno na 52. mestu na Forbes-ovoj listi milijardera, te bi, ako se uzme u obzir trend u rastu vrednosti bitkoina, uskoro mogao da se popne na vrh te liste, kao prvi bilioner na svetu.

PCPress.rs Image

Naime, procenjuje se da takozvani Nakamoto u vlasništvu ima skoro milion bitkoina, što je, prema ceni bitkoina od 12. decembra, oko 17 milijardi dolara. Njegovo celokupno bogatstvo nije lako sabrati, budući da su bitkoini raspoređeni u više digitalnih novčanika, a prema istraživanju koje je sproveo Sergio Demian Lerner, radi se o oko 980.000 bitkoina, ali se mnogi slažu da je ta cifra bliže jednom milionu jedinica.

Pročitajte i:  Twitter, Elon Musk i prevare s kriptovalutama

Poznavaoci dovode u pitanje budućnost bitkoina, te sumnjaju da će Nakamoto ikada moći da unovči svoje bogatstvo, dok drugi tvrde da je eksplozija bitkoina u 2017. godini samo početak. Ako su ovi drugi u pravu, Nakamoto bi lako mogao da postane prvi bilioner na svetu.

U prilog ovoj teoriji ne idu neki podaci, koji zbunjuju i stručnjake za ovu temu, te je zanimljivo da je, prilikom testiranja digitalnih transakcija zaključeno da Nakamotovi bitkoini miruju, te da, koliko je poznato, do sada nije unovčio ni jednu jedinicu. Prilikom e-mail komunikacije, te na forumima, obično je pisao/la/li o načinima za razvijanje ove valute, te nikada o načinima na koje bi potrošio/la/li one koje već ima. Zanimljivo je i da je Nakamoto poslednji mejl poslao/la/li u aprilu 2011. godine, a bivšem developeru bitkoina Mikeu Hearnu, te se od tada o njemu/njoj/njima više nije čulo.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Nakamoto nije jedina osoba (ili više njih) koja poseduje dovoljno bitkoina da bi mogla da privuče pažnju javnosti. Nedavno su to učinila i braća Cameron i Tyler Winklevoss, koja su postala bitkoin milijarderi kada je valuta dostigla vrednost od 11.500 dolara. Tu su i investitori Barry Silbert i Tim Draper, koji su na aukciji od američke vlade kupili značajnu količinu bitkoina, te su takođe kandidati za bitkoin milijardere, a zanimljivo je da Vlada Bugarske u svom posedu ima bitkoine koji trenutno vrede oko tri miliona dolara, a koje je zaplenila u maju tokom nekoliko akcija.

Mnogi upozoravaju da bi Nakamoto, ako pokuša da potroši bar deo svog bogatstva, mogao da nanese nepopravljivu štetu bitkoinu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

3 thoughts on “Tvorac bitkoina prvi bilioner na svetu

 • 14. decembar 2017. at 23:57
  Permalink

  Djurke = BOT 🙂

 • 14. decembar 2017. at 16:09
  Permalink

  Hvala na sugestiji. Međutim grešite, jer posle miliona ide milijarda, a posle milijarde – bilion (hiljadu milijardi), i ovde se upravo na to misli, dakle ne na milijardere, kojih već ima, već na one koji imaju bar po hiljadu milijardi (američkih dolara). Ono što ste vi verovatno pomislili je da smo mi pomešali milijardu sa bilionom, ali ne brinite nismo, ipak se sećamo ponešto iz tih silnih škola koje smo završili 🙂

 • 14. decembar 2017. at 14:26
  Permalink

  Nepismeni ste totalno!!! “Bilioner”? Treba vas u skolu ponovo, pa da je ovaj put zavrsite…

Comments are closed.