TrendMicro

Twitter uklanja pola miliona spam naloga mesečno

U svom izveštaju o transparentnosti, Twitter je objavio da prima oko 500.000 prijava za spam na mesečnom nivou, prema podacima iz prve polovine 2018. godine. Iako ovo izgleda kao ogromna brojka, moramo da naglasimo da ona pokazuje trend opadanja.

PCPress.rs Image

Na početku godine, tačnije u januaru 2018. godine, kroz sistem je evidentirano 868.349 spam prijava, dok je u junu ta brojka pala na 504.259. Ovo smanjenje je direktna posledica nove tehnologije za proaktivno identifikovanje naloga za koje se sumnja da su spamerski i njihova zabrana pre nego što počnu sa tom aktivnošću. Twitter se sve više oslanja na automatizovane tehnologije za tu namenu. Za sada su postigli tačnost od 75% u identifikaciji spamerskih naloga, koje zatim redovno proveravaju i po potrebi suspenduju. Prema Twitter-ovoj definiciji spamerom se smatra svaki nalog koji pokušava bilo koji maliciozni vide automatizacije. Pod time se ne podrazumeva samo slanje poruka sa linkovima za kupovinu Viagre, već i nalozi u bot mrežama koji se koriste u političkim kampanjama.

Pročitajte i:  GM pauzira oglašavanje na Twitteru posle preuzimanja Elona Muska

U pomenutom izveštaju, Twitter takođe navodi da je u proteklom periodu značajno povećan broj zahteva od Vlada različitih država za uklanjanje sadržaja sa sistema. U protekle dve godine bilo je čak 80% više zahteva, koji su se odnosili na više nego duplo naloga, u odnosu na period prethodnog istraživanja. Čak 87% ovih zahteva došlo je od Vlada dve države – Rusije i Turske.

Još jedno polje na kome je Twitter pokazao pozitivne rezultate je označavanje i uklanjanje terorističkih sadržaja. U prvih šest meseci ove godine uklonjeno je 2015.156 naloga pod sumnjom da sadrže terorističke sadržaje. Ipak, to je znatno manje nego u poslednjih šest meseci 2017. godine, kada je zbog istog razloga suspendovano više od 1.2 miliona naloga. Dobra stvar je što je čak 91% ovih naloga otkriven automatizovanim putem, dok je samo 0.1% naloga suspendovan nakon zahteva neke od Vlada.

Po pitanju seksualne eksploatacije dece, Twitter je u prvih šest meseci ove godine suspendovao 487.363 naloga, a 97% od toga otkriveno je automatizovanim putem.

Pročitajte i:  Twitter dobija tužbe zbog masovnog otpuštanja

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,