BIZIT 2022

U Zimbabveu bitkoin vredi 12.105 dolara

Dok se vrednost bitkoina menja na dnevnom nivou, te od 8.000 dolara pada na 6.300, „narodna valuta“, kako ga još zovu, doživljava procvat u Zimbabveu. Budući da je u ovoj zemlji nedavno došlo do poskupljenja osnovnih  životnih namirnica, te usluga, strahuje se da bi ponovo moglo da dođe do hiperinflacije, kao 2008. godine. Upravo zbog toga su kriptovalute prepoznate kao sredstvo zaštite od inflacije, te finansijskih nedaća, pa menjačnica kriptovaluta Golix (golix.com), koja se nalazi u glavnom gradu ove zemlje – Harareu, podigla je vrednost bitkoina na 12.105 dolara (juče se radilo o iznosu od 13.900 dolara).

PCPress.rs Image

Iako se širom sveta upozorava da je bitkoin mehur koji bi mogao da implodira svakog trenutka, finansijski sistem Zimbabvea podržava ovakav rizik. Tako se građani sve češće odlučuju da svoje finansije prebace u kriptovalute, te Arnold Manhizwa, IT stručnjak koji radi za telekom kompaniju u Harareu, kaže da je sav svoj novac prebacio u bitkoin, te da je to jedini način da zaštiti svoje investicije.PCPress.rs Image

Pročitajte i:  Lažne aplikacije kradu kriptovalute

Vlada Zimbabvea je usvojila američki dolar 2009. godine, pošto je hiperinflacija uništila domaću valutu, te su mnogi građani ostali bez svojih ušteđevina. Posle perioda relativne stabilnosti, došlo je do nedostatka fizičkog novca, te su na računima stanovnika Zimbabvea ostale elektronske jedinice, koje se zvanično zovu dolar, ali imaju daleko manju vrednost. U januaru su, na primer, oni koji su želeli da sa svojih računa podignu 100 fizičkih dolara, morali da podignu 120 elektronskih, a sada se ta suma popela na 180 „zolara“, kako još zovu elektronski dolar. Skoro sve transakcije obavljaju se preko kreditnih kartica i mobilnih telefona, a ekonomisti procenjuju da inflacija skače za 50% na mesečnom nivou, kada su „zolari“ u pitanju, što je mnogo više od zvaničnih podataka o inflaciji, a koji se tiču fizičkog dolara, te iznose 0,38%.

PCPress.rs Image

Tako građani Zimbabvea na sve načine pokušavaju da sačuvaju svoje investicije, te su kriptovalute protumačene kao sigurna zona. Rizik je više nego jasan, budući da je globalna vrednost bitkoina pala za više od 1.000 dolara prošle nedelje, dok u menjačnici Golix u Harareu 12. novembra vrednost u jednom trenutku pala na 11.000 dolara, što je pad od 8% za manje od 24 sata. Ali, ako se ta situacija uporedi sa vrednošću „zolara“, jasno je zašto su građani Zimbabvea spremni na rizik.

Pročitajte i:  Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

Izvor: The Zimbabwe Mail

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,