UK istražuje kupovinu Giphy od strane Facebooka

Pre samo par nedelja pisali smo o prodaji kompanije Giphy, i njihovom novom vlasniku Facebooku. Od tada nije prošlo puno vremena, a istrage oko ove kupovine već su počele. Velika Britanija i Organizacija za zaštitu konkurencije istražuje Facebook zbog ove kupovine.

facebook giphy istraga

Zabranjeno spajanje kompanija dok se istraga ne okonča

Ogromna biblioteka kratkih video animacija Giphy izuzetno je popularna u Facebook aplikacijama, kao što su Messenger, WhatsApp i Instagram. Oni takođe nude i animacije za konkurente, kao što su TikTok, Snapchat i Twitter. Međutim, Organizacije za zaštitu konkurencije počela je istragu, a spajanje ove dve kompanije je onemogućeno dok se ona ne okonča. Kada su u maju najavili kupovinu Giphy-ja, Facebook je objavio da polovina njihovog prometa dolazi iz Facebook aplikacija, WhatsAppa i Instagrama.

Sva tehnologija i osoblje koji su u okviru Giphy kompanije moraju da ostanu odvojeni od Facebooka sve dok je istraga otvorena, a takođe je najavljeno i da ova akvizicija od skoro 400 miliona dolara neće uticati na ugovore sa drugim partnerima. Kada se istraga završi, a nadaju se da će sve biti ok, onda će tim Giphy-ja pripasti Instagramu, odnosno biće integrisan u ovaj razvojni deo Facebooka. Iz sedišta jedne od najvećih društvenih mreža danas obećavaju da druge kompanije koje koriste Giphy neće izgubiti pristup platformi.

Pročitajte i:  Zuckerberg gubi 5.9 milijardi zbog Facebook-a

Izvor: BBC

Facebook komentari:

Tagovi: ,