BIZIT plus

Uklonjena “igrica” sa pucanjem u školi

Sa Steama je uklonjena “igrica” sa pucanjem u školi, Active Shooter, gde se nalazite u ulozi napadača na školu sa slobodom da pucate u civile. Da li reč o slobodi govora ili neukusnom zloupotrebljavanju tragičnih događaja koji se redovno dešavaju u američkim školama?

Zabranjena igra sa pucanjem u školi Active Shooter pucačina učenici policajci civili

Video-igra Active Shooter, promovisana kao simulacija napada na školu, skinuta je sa Steam prodavnice pre nego što je uopšte i puštena u prodaju. Naslov je kritikovan od strane roditelje čija su deca stradala u školskim pucnjavama širom Amerike, a peticija da se igra zabrani prikupila je 180.000 potpisa.

Kompanija Valve, koja stoji iza Steama, objavila je da je igra skinuta jer developer koji stoji iza nje ima istorijat lošeg ponašanja. O igri je počelo da se priča nakon što su mediji preneli nezadovoljstvo porodica nastradalih u pucnjavama zbog “odvratne” i “strašne” tematike. Reagovali su i lokalni političari koji su dodatno podigli već usijanu atmosferu.

Pročitajte i:  Biblioteka Galaksija

Valve se obratio medijima kako bi objavio da je skinuo igru Active Shooter i da ona neće biti objavljena na Steamu:

“Iza igre stoji osoba koja sebe zove Ata Berdiyev, a koja je već ranije uklanjana sa Steama. Ata je trol sa istorijatom zlostavljanja korisnika, objavljivanja materijala bez prava na objavljivanje i manipulacije ocenama korisnika. Nećemo sarađivati sa ljudima koji se tako ponašaju prema korisnicima i Valveu.”

“Samo smo se šalili”

Igra je prvobitno reklamirana kao simulacija pucanja u školi, ali je to ubrzo promenjeno. Developeri su obećavali igračima da će moći da ubiju što više civila ukoliko se nađu u ulozi napadača a ne policajaca. Ovo objašnjenje je takođe uklonjeno. Postojala je ideja i da likovi koji mogu biti upucani budu dizajnirani kao deca, ali to je predstavljeno kao “loš sarkazam zbog nedovoljnog poznavanja engleskog jezika”.

Izdavač je optužio medije da izvrću reči i da je apsurdno da ljudi pišu peticija da se proizvod zabrani, a da nikome ne smetaju mnoge druge nasilne video-igre. Ovakva igra svakako predstavlja dodatni argument Donaldu Trumpu koji smatra da su video-igre najveći krivci za masovna ubistva po školama, a ne to što svako može da kupi mitraljez u supermarketu.

Pročitajte i:  Pet novih Steam igara koje ste verovatno propustili (18. mart 2024)

Izvor: BBC

Facebook komentari: