Ukoliko se trendovi nastave, ove godine dobijamo novog kralja pametnih telefona

Samopouzdanje je nešto što definitivno ne manjka kompaniji Huawei. Još 2016. godine je Richard Yu, izvršni direktor, rekao smelo da će Huawei preteći Samsung i Apple, te postati najveći proizvođač mobilnih telefona do 2021. godine. Te su najave delovale, blago rečeno, preambiciozno u tom trenutku – međutim, ukoliko se aktuelni trendovi nastave, Huawei bi mogao već tokom ove godine da ostvari te ciljeve.

PCPress.rs Image
Još tokom prošle godine je Huawei pretekao Apple na listi i postao isporučilac broj 2 u kasnijim kvartalima. Isporuke od 200 miliona telefona deluju impresivno, posebno imamo li u vidu da Huawei ne radi sa američkim operatorima, te da su njihovi uređaji “nepoželjni” na severnoameričkom kontinentu. Istovremeno, pojavile su se kontroverzne tvrdnje o špijunskim aktivnostima koje ničim nisu dokazane.

Ipak, bez obzira na sve prepreke, Huawei je ostvario veliki cilj i prodao 200 miliona pametnih telefona u 2018. godini, ostvarivši impresivan rast od 33,2%. Trenutno, kompanija planira da proda 250 miliona pametnih telefona ove godine, te 300 miliona telefona naredne godine. Posebno se pokazalo da Huawei uspeva da ostvari dobru prodaju u segmentu telefona visoke klase, gde je krajem prošle godine u prodaji dominirao Huawei Mate 20 Pro, o kome ste mogli da naširoko čitate i na našem sajtu, kao i u našem časopisu.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Prema najnovijim glasinama iz industrije, Huawei je urgirao svojim proizvodnim partnerima, pre svih kompaniji TSMC koja proizvodi HiSilicon Kirin čipsetove za telefone visoke klase. Naime, traže se dodatni kapaciteti za oivu godinu, što znači da kineski gigant planira veliki proboj.

Prema podacima IDC-a, Samsung je isporučio 292,3 miliona telefona u 2018. godini, dok je Apple isporučio 208,8 miliona mobilnih telefona. Treće mesto je zauzeo Huawei sa isporukama od 206 miliona uređaja. Da sve bude bolje po Huawei, ove brojke znače da su najveći rivali u padu, naspram njihovog velikog rasta od 33,2%. Konkretno, isporuke Samsung telefona su pale za 8%, dok su isporuke Apple telefona pale za 3,2%. Ukoliko se trendovi nastave i tokom ove godine, ne bi bilo čudno ukoliko bi Huawei postao globalni lider kada su isporuke pametnih telefona u pitanju.

Izvor: Phonearena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,