N Central domination

Vesti iz oblaka

Windows Azure platforma uspešno opslužila 400.000 posetilaca na web lokaciji novinske agencije Tanjug

„Zahvaljujući integraciji postojeće i cloud infrastrukture uspeli smo da održimo kvalitet naših usluga na nivou koji korisnici od nas očekuju.“, kaže Aleksandar Milinković, rukovodilac tehničke službe agencije Tanjug

Tanjug-Windows-Azure-1Tanjug je novinska agencija Republike Srbije i glavni izvor vesti iz zemlje i sveta za veliki broj medija i građana. Tanjugova Web lokacija, kao i najveći deo informatičke infrastrukture, bazirana je na Microsoft-ovim proizvodima i tehnologijama, i u redovnim okolnostima funkcioniše bez poteškoća. Ipak, izbori na svim nivoima privlače veliku pažnju javnosti i predstavljaju poseban napor i za ljude i za tehniku ove agencije, koja je u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) organizovala izveštavanje o toku izbora u svom press centru. Tanjug je tražio rešenje koje će im omogućiti da u kratkom roku i uz minimum ulaganja premoste tako veliko opterećenje sistema. Odgovor je pronađen u privremenoj migraciji dela Web lokacije u Windows Azure cloud okruženje, čija skalabilnost je obezbedila stabilan i pouzdan rad Tanjugove Web lokacije i u uslovima velikog opterećenja. Upotrebom dodatnih tehnologija omogućen je i live streaming konferencija za medije, pa su posetioci iz celog sveta dobijali kvalitetne i tačne informacije u realnom vremenu.

Profil korisnika

Javno preduzeće „Novinska agencija Tanjug“ osnovano je 5. novembra 1943. kao novinska agencija tadašnje Jugoslavije. Osnovna usluga koju ova novinska agencija pruža svojim korisnicima je servis vesti, kroz koji iz minuta u minut prolaze informacije, izveštaji i analize novinara i dopisnika agencije iz zemlje i sveta, i koji dnevno emituje oko 400 informacija iz politike, privrede, društva, kulture, sporta i drugih oblasti. Pored njega u ponudi su i Tanjug EKOS servis ekonomskih informacija, servis vesti na engleskom, kao i foto i video servis koji objavljuje više od 100 fotografija i preko 50 video snimaka sa svih važnijih događaja. U Tanjugovom press centru se organizuju i konferencije za štampu i okrugli stolovi i debate na teme od opšteg i javnog interesa.

Pročitajte i:  Microsoft Dev Box je spreman za programere

Poslovni izazov

Pored svakodnevnog postavljanja pisanih, foto, fono i video izveštaja za korisnike i posetioce Web lokacije, Tanjugov servis vesti predstavlja dragocen resurs za sve medije u vanrednim situacijama. Događaj koji svakako privlači veliku pažnju javnosti u Srbiji su izbori na svim nivoima. Tada je veliki pritisak medija i javnosti na Tanjug da objavi najnovije informacije što je brže moguće, a svakako najbrži način za objavljivanje podataka je putem Web sajta. Da bi novinari mogli da na vreme i efikasno plasiraju vesti koje dobijaju sa terena, potrebna im je informatička infrastruktura koja brzo reaguje i može da izdrži veliko opterećenje u kratkom vremenskom intervalu.

Računarska infrastruktura koja se inače koristi u Tanjugu u redovnim situacijama funkcioniše na ivici kapaciteta. Zato su odgovorni u Tanjugu, pripremajući se za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore zakazane za maj 2012. godine, tragali za rešenjem koje može brzo i lako da se pripremi za veliko opterećenje, ali uz što je moguće niže troškove, usled ograničenja u budžetu. Pored toga, to rešenje bi moralo da se integriše sa postojećom informatičkom infrastrukturom Tanjuga, koju čini oko 250 radnih stanica i 24 servera, sa heterogenim softverskim okruženjem koje čine Microsoft Windows i Ubuntu Linux operativni sistemi.

Rešenje

Strateška orijentacija Tanjuga na Microsoft-ova rešenja i tehnologije je unekoliko olakšala potragu za mogućim rešenjem. Kao odgovor na navedeni poslovni izazov odabrana je Windows Azure platforma, koja obezbeđuje neophodnu skalabilnost uz niže troškove i jednostavniju implementaciju. „Ipak, ono što je možda bilo najvažnije je mogućnost da se nova platforma na jednostavan način integriše u postojeća rešenja koja Tanjug već koristi“, kaže Aleksandar Milinković, rukovodilac tehničke službe agencije Tanjug. Postojeća Web lokacija Tanjuga, koja je izrađena u Microsoft ASP.NET tehnologiji i pokreće je Microsoft IIS, je dobila novi segment pod nazivom „Izbori 2012“, čije je hostovanje prebačeno na Windows Azure platformu. Svaki posetilac koji bi kliknuo na link „Izbori 2012“ na naslovnoj strani Tanjugove Web lokacije bi automatski bio preusmeren na segment sajta koji je hostovan na Windows Azure platformi.

Pročitajte i:  Australija povećava kontrolu za Apple, Metu i Microsoft

Tanjug-Windows-Azure-2Da bi se pokrilo i pravilno raspodelilo maksimalno moguće opterećenje, implementirano je šest small Windows Azure instanci. Za smeštanje podataka odvojeno je 500 GB u Azure storage nalogu, a upravljanje bazom podataka je povereno SQL Azure sistemu kapaciteta 5 GB. Da bi se osigurala dodatna pouzdanost upotrebljen je Content Delivery Network (CDN) mehanizam za keširanje i distribuciju prema lokaciji posetilaca, što je bilo presudno za kvalitetno plasiranje sadržaja koji zahtevaju veliku propusnu moć (bandwidth). Za razvoj ovog segmenta Tanjugove Web lokacije korišćen je Visual Studio 2010, uz upotrebu ASP.NET MVC 3 tehnologije i Entity Framework-a 4.0. Pored stalno ažuriranih vesti, ovaj segment sajta je imao i live streaming sekciju, koja je prikazivala prenos uživo sa konferencija za medije koje su se održavale u Tanjugovim prostorijama.

Za konverziju video sadržaja korišćena su dva servera sa Expression Encoder-om 4 Pro na lokaciji, dok je u cloud okruženju pokrenuta jedna large instanca za upstream i šest small instanci za downstream servere, koji su omogućili adekvatno raspoređivanje opterećenja (load balancing) za video sadržaje upotrebom IIS Live Smooth Streaming mehanizma. Na realizaciji celog projekta sa IT odeljenjem Tanjuga sarađivao je tim stručnjaka iz lokalne Microsoft-ove kancelarije, kao i tim Microsoft MVP-jeva (Most Valuable Professional) iz odgovarajućih oblasti.

Pročitajte i:  Microsoft i HoloLens za vojnike

Prednosti poslovanja

Uvođenjem ovog cloud dodatka na postojeću informatičku infrastrukturu, Tanjug je uspeo da skalira svoju Web lokaciju na jednostavan i efikasan način, uz minimalna ulaganja, i da na adekvatan način pokrije veliko opterećenje tokom vrhunca izbornog procesa. „Naša Web lokacija je tokom finalnih pet dana izborne kampanje imala preko 400.000 posetilaca, i zahvaljujući integraciji postojeće i cloud infrastrukture mi smo uspeli održimo kvalitet naših usluga na nivou koji korisnici od nas očekuju“ kaže Aleksandar Milinković, i dodaje: „Pored toga, nije bilo neophodno da ulažemo u skupu IT infrastrukturu čije kapacitete ne bismo mogli adekvatno da iskoristimo po završetku izbora.“

Pored obezbeđivanja neometanog pružanja usluga korisnicima i posetiocima Web lokacije, ovo rešenje je podrazumevalo i minimalan uticaj na uobičajene poslovne procese u Tanjugu. Postojeći softver koji služi za prikupljanje i objavljivanje vesti, foto i video izveštaja je uz pomoć dodatnih komponenti sinhronizovan sa Windows Azure platformom, čime je obezbeđena maksimalna pouzdanost sistema, a ometanje postojećih poslovnih procesa je u potpunosti izbegnuto.

Upotreba IIS Live Smooth Streaming opcije, koja je omogućila pravilnu raspodelu live streaming sadržaja prema korisnicima, doprinela je pozitivnom korisničkom doživljaju posetilaca Tanjugove Web lokacije, koji su mogli da bez problema iz svojih domova prate sve relevantne događaje u izbornoj noći uz jasnu sliku i ton. „Različita tehnička rešenja koja smo upotrebili ovom prilikom su obezbedila potpunu i bržu dostupnost servisa agencije, što je pozitivno uticalo i na zadovoljstvo naših partnera i korisnika“, ističe Aleksandar Milinković, rukovodilac tehničke službe agencije Tanjug.

Microsoft

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,