BIZIT plus

Virgin Orbit nekada – perspektivna kompanija

Virgin Orbit započeo kao program Virgin Galactic Richard Branson 2012. godine, pre nego što je pet godina kasnije izdvojen u posebnu kompaniju.

PCPress.rs Image

U privatnoj svemirskoj trci, Virgin Orbit je tvrdio da je njen metod lansiranja svojih raketa – poznat kao “vazdušno lansiranje” – bio fleksibilniji od tradicionalnih lansirnih rampi koje koriste konkurenti kao što je Rocket Lab, Astra  i SpaceX.

Kompanija je zapošljavala modifikovani Boing 747 koji je nazvao „Kosmička devojka“ da nosi svoju raketu LauncherOne na oko 35.000 stopa visine pre nego što je ispusti. Odatle bi raketa ispalila svoje motore i odletela u svemir.

„Listiranjem iz aviona, Virgin bi mogao da poleti sa skoro svakog aerodroma širom sveta i pretvori ove aerodrome u svemirske luke“, rekao je Caleb Henry, direktor istraživanja u Quilty Analytics.

Henry je primetio da je poslednje lansiranje Virgin Orbita bilo iz Ujedinjenog Kraljevstva i da je kompanija u razgovorima o lansiranju u Japanu i Brazilu.

„Oni su različitim zemljama nudili mogućnost da, u izvesnom smislu, imaju sposobnost suverenog lansiranja, jer bi raketa poletela sa njihovog matičnog tla“, rekao je Henry.

Ali Virgin Orbit je bila praćena kašnjenjima. Kompanija se prvobitno nadala da će pokrenuti svoju debitantsku misiju 2018. godine, ali nije krenula do maja 2020. Demonstraciona misija je propala ubrzo nakon što je raketa puštena. Kompanija je ukupno pokrenula šest misija, od kojih su četiri bile uspešne, a dve neuspešne, uključujući poslednju u januaru.

Najveći dogovor Virgin Orbit-a bio je ugovor o 39 lansiranja koji je potpisan sa proizvođačem satelita OneVeb 2015. OneWeb se na kraju povukao iz ugovora bez ijednog lansiranja.

„Izazov za kompaniju, kao i za bilo koju kompaniju za lansiranje, je imati stalnog kupca, nekoga na koga možete da se oslonite da će rutinski kupiti pristojan broj lansiranja“, rekao je Henry. „Virgin Orbit nije imao sidrenog kupca.”

Krajem marta, Virgin Orbit je saopštio da otpušta većinu svoje radne snage i prestaje sa radom „u doglednoj budućnosti“ nakon što nije uspeo da obezbedi spas za finansiranje. Nekoliko dana kasnije, kompanija je podnela zahtev za stečaj.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: